Як нові санкції мають зробити боляче Росії

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, які нові санкційні обмеження ввели країни Заходу та Україна після того, як регулярні російські війська почали повномасштабно перетинати український кордон.

Після кількамісячного нагнітання ситуації на кордоні з Україною Росія таки наважилася на наступний акт агресії проти нашої країни. Увечері 21 лютого президент РФ Путін визнав незалежність так званих маріонеткових республік «ЛДНР». Одразу після підписання відповідного указу в Москві, на українську територію, тимчасово непідконтрольну Уряду, почалося масштабне неприховане введення регулярних військових сил Росії.

Після визнання Росією сепаратистських утворень незалежними, низка західних країн-партнерів України оголосили про впровадження нових антиросійських санкцій. Президент США Джо Байден одразу після звернення Путіна анонсував запровадження санкцій проти всіх, хто буде причетний до діяльності так званих «ДНР» і «ЛНР». У Білому домі зазначили, що ці санкційні обмеження не є частиною того пакету суворих економічних заходів, які США запланували на випадок широкомасштабного вторгнення Росії на територію України.

24 лютого, після початку вторгнення Росії, США оголосили про новий пакет санкцій. Адміністрація президента США підготувала проєкт санкцій проти Москви, які забороняють кореспондентські відносини банків США та Росії, що дозволяють здійснювати міжнародні транзакції.

Крім того, канцлер ФРН Олаф Шольц 22 лютого заявив про призупинення сертифікації «Північного потоку – 2». Цей газогін побудований для транспортування газу в обхід України одразу до Німеччини. Його запуск не лише означає мільярдні фінансові втрати для України, але й може призвести до неможливості утримувати українську газотранспортну систему.

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також оголосив про нові обмежувальні заходи проти Росії. Пакет санкційних обмежень підготував і Європейський Союз. Проти депутатів російської Держдуми 23 лютого санкції ввела і Україна.

Подробиці дивіться у відео: