Херсон і Мелітополь. Тотальний спротив

Блоги

Відеоблог Валентини Самар про тотальний спротив, організований мешканцями Херсону та Мелітополя проти російських окупантів, які зайняли ці міста в ході війни, розв’язаної Росією проти України 24 лютого.

Херсон став першим обласним центром України, який взяли під контроль російські окупанти. До нього другий день прикута увага багатьох в Україні і світі. Фото сайту IPC-Херсон з херсонцями з українськими прапорами на центральній площі міста, де хазяйнують рашисти, облетіли багато ЗМІ і соцмереж. Так, попри вбивство близько 40 херсонців, які спробували майже без зброї не допустити входу російських військ у місто, городяни продовжують чинити спротив. Окупанти пробують реалізувати план створення фейкової «Херсонської народної республіки» («ХерНР»).

Оскільки на місцевих мешканців надії ніякої, окупанти вирішили зліпити чергову картинку. За даними СБУ, до міста завезли масовку – близько сотні людей з окупованого Криму (а є інформація, що і з ОРДЛО, але через Крим), які мають зображати мешканців Херсона, і проголошувати «ХерНР». 4 березня херсонців хотіли підкупити: на центральну площу заїхали фури з харчами – типу гуманітарна допомога. Злидарів виявилось небагато. Натомість прийшли патріоти, які зірвали зйомки чергового пропагандистського ролика про спасителів і визволених.

Як і в Херсоні, мешканців Мелітополя пробували підкупити так званою гуманітарною допомогою. Не пройшло.

Окупанти дуже не поспішають формувати окупаційні адміністрації. На прикладі Генічеська видно, що там навіть відсутні власне російські військові та їх техніка. Лише блокпост Росгвардії на в’їзді в місто. Працюють ті ж органи влади. Які, як підозрюють активісти, увійшли в зговір з окупантами. Причин, чому Росія не насаджують відразу окупаційні адміністрації – кілька. Перша – немає місцевих, яким можна було довірити російську владу, як це було в Криму, наприклад. По-друге, у росіян немає ресурсів, аби не просто захопити владу і посадити своїх людей, а й утримувати ці території. І з кожним днем обвалу рубля і економіки РФ їх стає все менше. Тому забезпечення потреб скинули на українські органи місцевого самоврядування.

Подробиці дивіться у відео: