Російські фейки про херсонських бойових крижнів

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про безглузді повідомлення росії щодо розробки в секретних україно-американських лабораторіях бойових вірусів та застосування проти окупантів крижнів з «Асканії-Нови».

Страшилки про розробку біологічної зброї в секретних лабораторіях України — це щось з розряду конспірологічних теорій, тільки родом з Росії та з 2005 року.

З початком повномасштабної російської агресії у 2022 році поширення фейків про біологічну та хімічну зброю набрало нових обертів.

10 березня Ігорь Кірілов, начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту РФ з максимально суворим виразом обличчя повідомив, що Україна та США планували розповсюджувати віруси, заражаючи ними перелітних птахів, маршрути яких пролягають над Росією.

Однак, крім посмішки, російські заяви викликають і занепокоєння. Ми маємо сотні прикладів, коли російські окупанти обстрілюють цивільне населення і невійськові об’єкти інфраструктури, однак цинічно брешуть, що там були штаби Азову, або ж звинувачують у цих злочинах українську армію. На цьому фоні заяви Росії про намір України застосувати біологічну чи хімічну зброю можуть означати, що окупанти готують інформаційний фон для того, аби вдарити такою зброєю по Україні, а може — і по країнах Європи. А вину перекласти на Україну.