Огляд подій на окупованому півдні. 15-21 травня 2022 рок

Блоги

Блог Микити Панасенка про події на нових тимчасово окупованих росією територіях півдня України протягом 15-21 травня.

У Херсонській області наразі залишилося близько 500 тисяч мешканців, хоч до початку повномасштабної війни тут проживали майже мільйон осіб. З кожним днем можливості виїхати з окупованої території Херсонщини зменшуються і стають все небезпечнішими – росіяни безжально обстрілюють цивільні автомобілі. Крім того, у жителів Херсонщини обмежена можливість пересуватись по області.

За даними міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, мешканці 53 населених пунктів Херсонщини залишились без житла, повністю зруйновані 30 населених пунктів. У 18 селах та селищах немає зв’язку та Інтернету. Без води і світла живуть громади 61 села та селища.

За час окупації 120 мешканців Херсонщини викрали військові рф, їхня доля невідома. Приблизно така ж цифра і по Запорізькій області. Медіа-центр IPC-Херсон складає онлайн-мапи викрадених на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей активістів та політиків, які постійно оновлюються.

Окупанти в найближчій перспективі не зможуть відновити роботу Херсонського морського порту, бо підприємство було пограбовано самими військовими рф, а більша частина персоналу відмовляється співпрацювати з окупаційною владою та виїхала з окупованої території.

Чергові призначення в окупаційних адміністраціях на нових тимчасово окупованих територіях, а також у скільки оцінили голови головних гауляйтерів та колаборантів українські патріоти, які не припиняють активні партизанські дії.