Могілізація, «окупендум», посилення репресій. Підсумки тижня на окупованому РФ півдні України

Блоги

Блог Микити Панасенка з підсумками робочого тижня, оглядом головних подій на окупованому Росією півдні України.

Росія взялася в турборежимі проводити фейкові «референдуми» на захоплених територіях Сходу і Півдня України, хоча ще тиждень тому заявляли про відстрочку. Мовляв, освободім повністю «ДНР/ЛНР» і проведемо «референдум».

Те ж саме було і з оголошення мобілізації у Росії: ще 13 вересня путіський речник Дмитро Пєсков заявляв, що про мобілізацію не може бути і мови, а вже 20 вересня Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію. Росіяни, які отримали повістки, мали на збори менше доби і 22 вересня прибули до воєнкоматів.

В окупованому Криму, мешканців якого за міжнародним правом Росія взагалі не має права призивати до своєї армії, найбільше повісток на війну проти України отримують представники корінного кримськотатарського народу. Такі дії РФ є міжнародним воєнним злочином, а ще надзвичайно цинічним задумом окупантів: змусити кримчан воювати проти своїх же співгромадян — українців, кримських татар, які знаходяться у складі ЗСУ.

Репресії щодо незгодних на захоплених РФ територіях не зупиняються. Так званий «Верховний суд» окупованого Криму 21 вересня призначив першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялова 17 років позбавлення волі. Двоюрідним братам Азізу та Асану Ахтемовим – 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.