Як Аксенов мавпує з Прігожина власні ПВК

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, як гауляйтер Криму Сергій Аксенов розвиває дружбу з власником ПВК «Вагнер» Євгеном Прігожиним та формує власні загони найманців.

Дружба кримського гауляйтера і Прігожина стала помітною кілька місяців тому, коли у жовтні 2022 року «вагнерівці» повідомили про передачу чотирьох позашляховиків 126-й бригаді берегової оборони Чорноморського флоту РФ, що базується у селі Перевальному поблизу Сімферополя. Її військовослужбовці скаржились, що мають лише один БТР на 80 осіб і без ротацій ведуть бойові дії проти України на Херсонщині з перших днів вторгнення.

Протягом наступних чотирьох місяців Прігожин вступив у відкриту конфронтацію з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу і начальником Генштабу ЗС РФ Валерієм Герасимовим на фоні нестачі снарядів для бойовиків «Вагнера». Прігожина в цьому конфлікті підтримав Аксенов. Водночас у підконтрольних йому кримських медіа почалася активна і навіть агресивна агітація вступати в ПВК «Вагнер».

Зараз Аксенов за прикладом Прігожина створює власні приватні військові компанії. Ще з вересня у Криму почали набирати добровольців у «казачий штурмовий батальйон «Таврида», учасників якого пропагандисти прямо називають «аксеновцями» – за аналогією з «кадирівцями».

Подробиці дивіться у відео: