В Україні набув чинності закон про Вищий антикорупційний суд

Корупція

Закон «Про Вищий антикорупційний суд», підписаний 11 червня президентом Петром Порошенко, в четвер, 14 червня, набув чинності. Закон був прийнятий Верховною Радою 7 червня і опублікований в парламентській газеті «Голос України» в номері за 13 червня.

Згідно з перехідними положеннями, закон вступає в силу на наступний день після публікації, за винятком деяких положень, які набирають чинності з початком роботи суду, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з текстом законопроекту в редакції другого читання, Вищому антикорупційного суду (ВАКС) будуть підслідні кримінальні провадження щодо корупційних злочинів, передбачених в примітці ст.45 (1) Кримінального кодексу України, ст. 206 (2), 209, 366 (1) КК.

Претенденти на посаду судді подаватимуть в ВККС документи для участі в конкурсі. Для оцінки доброчесності кандидатів та допомоги в підготовці рішення щодо призначення суддів Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) на шість років сформує Громадська рада міжнародних експертів. Згідно з остаточними поправками, рада буде складатися з шести членів, а не семи, як це передбачала редакція законопроекту до другого читання.

Членів громадської ради призначатиме ВККС на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції, відповідно до міжнародних договорів.

Громадська рада міжнародних експертів може ветувати кандидатуру судді антикорупційного суду, якщо таке рішення підтримають не менше трьох членів Ради з шести. Це вето можна подолати на спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів (що складається з 22 членів) і Ради експертів більшістю голосів. Однак за подолання вето повинні висловитися мінімум три члени ради.

Закон також пропонує президенту України внести до Верховної Ради ще один технічний законопроект – про створення Вищого анктікоррупціонного суду.

Пізніше в підписаному і опублікованому законі «Про Вищу антикорупційному суді» виявили норму про те, що вироки у кримінальних справах, які вже направлені в суди першої інстанції, не підлягають перегляду в апеляційній палаті ВАС. Апеляційні скарги по цих справах повинні розглядати апеляційні суди, навіть якщо Вищий антикорупційний суд на той час уже запрацює. Фактично ця правка виводить з розгляду ВАС все нинішні резонансні справи щодо підозрюваних у корупції колишніх і діючих високопосадовців: екс-глави ДФС Романа Насирова, екс-депутата Миколи Мартиненка, фігурантів «газової справи», включаючи побіжного депутата Олександра Онищенка, «бурштинових депутатів «Борислава Розенблата і Максима Полякова, мера Одеси Геннадія Труханова та його заступників і т.д.

У Національному антикорупційному бюро заявили, що вимагає перегляду норма закону, згідно з якою Вищий антикорупційний суд не буде розглядати апеляційні скарги на вироки, винесені судами першої інстанції до моменту його створення.

Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон проголосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком «Опозиційного блоку» і «Радикальної партії».