Печерський суд зобов’язав генпрокурора забрати у НАБУ справу про плівки Вовка

Корупція
ОАСК
Фото: УНІАН

Печерський райсуд Києва 4 серпня 2020 року ухвалив рішення, яким фактично зобов’язав Генпрокурора забрати в НАБУ справу за підозрою голови та суддів ОАСК, а також голови ДСА, та передати її до іншого правоохоронного органу.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

До печерського суду зі скаргою звернувся адвокат підозрюваного у цій справі Євгенія Аблова – заступника голови ОАСК Павла Вовка. Він просив, щоб генпрокуратура передала справу «іншому органу досудового розслідування». Суддя задовільнив це прохання.

НАБУ готує скаргу на слідчого суддю Печерського райсуду до Вищої ради правосуддя, а САП оскаржить його рішення у ВАКС.

«Вдаючись до таких дій, суд вийшов за межі своїх повноважень. По-перше, підсудність у справах, розслідуваних НАБУ та САП, визначена за Вищим антикорупційним судом. КПК України чітко обумовлює, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, здійснюють судді ВАКС. По-друге, закон забороняє доручати розслідування, віднесене до підслідності НАБУ, іншому органу. У справі щодо зловживань в ОАСК двом особам повідомлено про підозру за ч.1 та ч.2 ст. 369-2 КК України, яка є підслідною виключно НАБУ. Вчиняючи такі дії, служителі Феміди фактично стають на захист інтересів осіб, підозрюваних у вчиненні тяжких злочинів. Водночас ці особи мають всі можливості для доведення своєї невинуватості в законний спосіб. Однак, чомусь уникають такого шляху», – повідомляє пресслужба НАБУ.

3 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з фігурантів справи, голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Таке рішення є вкрай важливим, адже воно показало, що підозри щодо суддів Окружного адмінсуду Києва, включно з його головою Павлом Вовком, обґрунтовані, і їх можна судити.

Детективи НАБУ 17 липня повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку. 

Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов з суддями Окружного адміністративного суду Києва, які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». Незабаром був оприлюднений запис розмов голови ОАСК Павла Вовка.
  • На запису, зокрема, можна почути, що українська омбудсмен Людмила Денісова нібито домовлялась з керівництвом ОАСК про звільнення члена ВККС Андрія Козлова, який був призначений саме за квотою уповноваженої, а замість нього повинен бути призначений Микола Сірош, який пройшов співбесіду у Павла Вовка. В обмін на це рішення суд має не підтримати позиції НАЗК, яке обвинуватило Людмилу Денісову в тому, що вона не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Говорячи про Денісову, Павло Вовк підкреслює, що «яйця цієї уповноваженої у нас».
  • Подробиці – читайте у матеріали Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань«Плівки Вовка»: що відбувається в ОАСК?».
  • 2 серпня 2019 року Генпрокуратура допитала та вручила підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку.