НАБУ повідомило про підозру у створенні злочинної організації голові ОАСК Вовку, шести суддям та голові Державної судової адміністрації

Новини
ОАСК
Фото: УНІАН

Детективи НАБУ 17 липня повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку. У приміщення ОАСК та судової адміністрації проводяться санкціоновані обшуки.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

«17 липня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру голові Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК), його заступнику та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України. Триває процес вручення підозр ще чотирьом особам. Як з’ясувало слідство, зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі», – наголосили в Бюро.

За версією слідства, фактично ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт та бізнес кіл.

«Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних, надуманих, адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи фізичних осіб до свого ж суду з подальшим «надшвидким» їх розглядом та з наперед визначеним результатом», – розповіли в НАБУ.

У Бюро також нагадали, що в липні 2019 року працівники НАБУ, Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України, СБУ здійснили обшуки у приміщеннях ОАСК та Суворовського районного суду Одеси. Як наслідок, повідомили про підозру голові ОАСК і ще трьом суддям. Тоді служителям Феміди інкримінували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втручання у діяльність судових органів для створення штучних перешкод у роботі ВККСУ. Наразі розслідування цього епізоду завершено, триває ознайомлення підозрюваних із матеріалами.

У Бюро зазначили, що троє з притягнутих до відповідальності вже вдруге отримують підозри у вчиненні незаконних дій. Йдеться, з-поміж іншого, про голову ОАСК, його заступника та суддю цього ж суду.

Також, зважаючи на виключну суспільну значимість кримінального провадження, НАБУ оприлюднила розсекречені матеріали слідчих дій, що розкривають деталі злочину.

Як повідомив головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, на своїй сторінці у Facebook, всі, кому НАБУ повідомило підозри, не будуть затримані на місці, оскільки є спецсуб’єктами, але таке рішення може санкціонувати Вища рада правосуддя, а потім – Антикорупційний суд.судебная ад

«Їх обвинувачують у створенні злочинної організації та захопленні влади. Підозри побудовані на вивченні записів розмов в кабінеті Вовка, частина яких була опублікована в 2019-му році на пресконференції. Там на записах Вовк обговорює, як він збирається тиснути з допомогу судових рішень на різні органи влади, щоб отримувати потрібні собі рішення. НАБУ зносить керівництво Окружного адміністративного суду, який є ключовою ланкою для тиску на державну владу, скасування і призупинення кадрових рішень», – написав Бутусов.

Він також звернув увагу, що оскільки Спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький зараз у відпустці, підозру підписав заступник генпрокурора Андрій Любович.

«Подивимося, чи посміє Антикорупційний суд завдати удар по своїх колегах – в тому числі по непотоплюваному Вовку, дуже-дуже багатому чоловікові, Це дуже знакова політична подія, будемо уважно стежити за розвитком цієї ситуації», – додав Бутусов.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». Незабаром був оприлюднений запис розмов голови ОАСК Павла Вовка.
  • На запису, зокрема, можна почути, що українська омбудсмен Людмила Денісова нібито домовлялась з керівництвом ОАСК про звільнення члена ВККС Андрія Козлова, який був призначений саме за квотою уповноваженої, а замість нього повинен бути призначений Микола Сірош, який пройшов співбесіду у Павла Вовка. В обмін на це рішення суд має не підтримати позиції НАЗК, яке обвинуватило Людмилу Денісову в тому, що вона не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Говорячи про Денісову, Павло Вовк підкреслює, що «яйця цієї уповноваженої у нас».
  • Подробиці – читайте у матеріали Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань«Плівки Вовка»: що відбувається в ОАСК?».
  • 2 серпня 2019 року Генпрокуратура допитала та вручила підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку.