Журналісти Bihus.Info виграли справу проти Гладковського в апеляції

Корупція
Ігор Гладковський

Київський апеляційний суд задовольнив скарги журналістів Дениса Бігуса і Лесі Іванової по «справі Гладковського» і скасував рішення суду першої інстанції щодо визнання недостовірним і спростування розслідування про корупцію в оборонній сфері, пише Bihus.Info.

В 2019 році було оприлюднене розслідування «Армія.Друзі.Бабки» про корупційні схеми в оборонному секторі, зокрема про участь у цих схемах Ігоря Гладковського – сина тодішнього замсекретаря РНБО Олега Гладковського.

Після публікації Гладковський-молодший подав до суду, вимагаючи визнати розслідування недостовірним і спростувати програму в повному обсязі. Суддя Подільського районного суду Володимир Гребенюк – позов задовольнив, попри абсурдність вимог та їх формулювань.

9 грудня Київський апеляційний суд скасував рішення першої інстанції і постановив нове рішення – відмовити Ігорю Гладковському в його позовних вимогах в повному обсязі.

Повний текст рішення з мотиваційною частиною поки ще недоступний, він має бути опублікований упродовж 10 днів.

Разом з тим, адвокати журналістів з зали суду повідомлять, що судді декілька разів звертали увагу на необгрунтованість вимог Гладковського.

Наприклад у своєму позові він вимагав у авторів розслідування спростувати слова, яких вони взагалі не говорили – що Гладковський є організатором схеми розкрадання оборонних коштів: «Ніхто, ані Бігус, ані Іванова – жодного слова не сказали, про те що Гладковський Ігор Олегович є організатором схеми розкрадання оборонного бюджету», – зазначила суддя і попросила адвоката Гладковського пояснити, хто і коли озвучив такі слова. Адвокату довелося визнати, що такого вислову в сюжеті взагалі немає, і що це, на думку позивача, такі висновки лише могли б зробити глядачі після перегляду від розслідування.

Окрім того, повідомляють адвокати, судді звернули увагу на абсурдність того, що Гладковський вимагав спростувати весь сюжет, адже тоді треба спростувати, що у Гладковського є син Ігор, або що Денис Бігус – журналіст. Судді намагалися уточнити у представника Гладковського, яку саме інформацію той хоче визнати недостовірною (позивач має надати конкретний перелік конкретних фраз, поширених відповідачем), однак той так і не надав конкретний перелік, натомість з’ясування цього питання звелося до того, що позивач переклав на суд обов’язок визначати – що спростовувати.

«Суд мав перевірити всю-всю інформацію, викладену в сюжеті стосовно Гладковського Ігоря Олеговича? Правильно?… Всю-всю інформацію, і суд сам мав перевіряти кожен вислов, що стосується Ігоря Гладковського?» – перепитала суддя представника Гладковського. «Що стосується Ігоря Гладковського, саме причетності до незаконних дій«, – відповів представник Гладковського. Тобто по суті запропонував суддям вийти за рамки і позову, і своїх повноважень.

Справу розглядала колегія в складі Поливач Л. Д.(доповідач), Кравець В. А.(суддя), Шкоріна О. І.(суддя).

Інтереси журналістів в суді захищали адвокати Олександр Бурмагін (ГО «Платформа прав людини»), Масі-Мустафа-Найєм (Юридична компанія Міллер) та Євген Воробйов (Bihus.Info).

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.