Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Януковича в справі про Межигір’я

Корупція
Резиденція «Межигір'я» Фото: AP

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід біглому експрезиденту Віктору Януковичу у вигляді арешту у справі про заволодіння резиденцією «Межигір’я».

«Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав колишньому четвертому президенту України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Запобіжний захід був обраний за відсутності підозрюваного (in absentia). У випадку затримання цієї особи і не пізніше як через 48 годин з часу її доставки до місця кримінального провадження, суд розгляне за участі підозрюваного питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м’який запобіжний захід в установленому законом порядку.

Нагадаємо, експрезидент України підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 368, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 255 КК України», – йдеться на сайті суду.

  • 24 січня українські журналісти, об’єднані довкола розслідувального проекту YyanukovychLeaks, заявили про непрозорість відбору АРМА нового управителя для резиденції «Межигір’я» колишнього президента Віктора Януковича, яка після його втечі стала національним парком та музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців.
  • Майно резиденції «Межигір’я» заарештував Печерський райсуд 13 липня 2015 року (рішення підтверджене Апеляційним судом Києва 10 серпня 2015 року). 1 серпня 2017 року Київський апеляційний господарський суд ухвалив рішення про визнання недійсними договорів, за якими резиденція «Межигір’я» вибула в 2007 році з державної власності.
  • 29 травня 2018 року Печерський районний суд Києва передав в управління АРМА державну резиденцію «Межигір’я» у Вишгородському районі Київської області, де раніше мешкав екс-президент (2010-2014 рр.) Віктор Янукович.