Журналісти-розслідувачі вказують на непрозорість конкурсу для вибору управлінця «Межигір’ям»

Новини
Резиденція «Межигір'я» Фото: AP

Українські журналісти, об’єднані довкола розслідувального проекту YyanukovychLeaks, вказують на непрозорість відбору Агентством з виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) нового управлінця для резиденції «Межигір’я».

Про це йдеться у спільній заяві журналістів, опублікуваній на сторінці проекту YyanukovychLeaks у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

Автори заяви вказують, що 25 січня АРМА планує оголосити переможця у конкурсі на управління «Межигір’я» і при цьому констатують, «що конкурс на обрання керуючого таким важливим об’єктом виявився непрозорим і прихованим від громадськості».

«Ми, незалежні журналісти-розслідувачі, які, зокрема, працювали з документами втікача у Межигір’ї в рамках проекту ЯнуковичЛікс, останні п’ять років стежили за долею резиденції та парку. Ми сподівались, що влада дасть раду цьому надважливому об’єкту, націоналізація якого стала одним з перших кроків парламенту після Революції гідності», – йдеться у документі.

Журналісти нагадали, що 11 червня 2018 року під час зустрічі з журналістами та активістами, які управляли Межигір’ям майже з моменту втечі охорони Януковича, один з керівників АРМА Віталій Різник обіцяв, що процес вибору нового розпорядника буде прозорим та з урахуванням думки громадськості.

«На жаль, так не сталося. Днями стало відомо, що претендентів на керування було всього двоє: громадська організація, яка останні п’ять років управляє Межигір’ям, а також комерційна компанія, деталі якої АРМА досі тримає в секреті. Наскільки нам відомо, жоден представник громадськості не мав можливості оцінити якість пропозицій учасників – попри те, що саме завдяки зусиллям громадськості парк та резиденції не були по-варварськи розграбовані. Не зрозуміло, які плани з управління були запропоновані конкурсантами АРМА і які конкурентні переваги мав переможець. Ми не знаємо, чи залишиться резиденція, яку називають музеєм корупції, відкритою для кожного. Також є питання, яку відповідальність за зберігання цінностей Межигір’я, частина майна якого під арештом, нестиме керуючий», – наголошують автори заяви.

24 січня група журналістів-розслідувачів мала розмову з очільником АРМА Антоном Янчуком, але відповіді на ці питання не отримала.

«Щоб вирішити цю ситуацію в найконструктивніший спосіб, ми пропонуємо: відкласти оголошення результатів конкурсу; організувати відкриті співбесіди учасників конкурсу; забезпечити публічне обговорення планів розвитку Межигір’я; нарешті організувати та забезпечити прозорий процес інвентаризації з відкритою для широкої громадськості та ЗМІ можливістю долучитись до цього процесу або контролю над ним; за потреби розширити строки проведення конкурсу задля того, щоб національний музей корупції залишався відкритим для будь-кого та повчальним прикладом для корупціонерів – колишніх, теперішніх та майбутніх», – йдеться у документі.

Заяву, зокрема підписали: Анна Бабінець, Наталія Седлецька, Денис Бігус, Дарина Шевченко, Катерина Каплюк, Максим Опанасенко, Марія Землянська, Олександр Акименко, Катерина Горчинська.

В 2018 році слідчі Генпрокуратури передали «Межигір’я» АРМА для пошуку керуючого для колишньої резиденції Віктора Януковича, яка після його втечі стала національним парком та музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців.

Нагадаємо, YanukovychLeaks – проект групи журналістів і волонтерів, які почали систематизувати і досліджувати дані про фінансову діяльність екс-президента України Віктора Януковича, який до своєї втечі з країни був власником резиденції «Межигір’я» під Києвом. 22 лютого 2014 року в річці біля причалу спорожнілого маєтку водолази виявили близько 200 папок з документами, які намагалися приховати від громадськості. Виявлені і врятовані документи, а також розслідування, які лягли в основу, були опубліковані на сайті YanukovychLeaks.

10 жовтня 2015 року український проект YanukovychLeaks в норвезькому місті Ліллехаммер отримав спеціальну нагороду міжнародного конкурсу Global Shining Light Award, організованого Глобальною мережею журналістів-розслідувачів.