Лівак з Квакенбрюку: німецькі друзі окупації Криму

Розслідування
Андреас Маурер

Звичайний листоноша та політик районного масштабу, громадянин Німеччини Андреас Маурер є бажаним гостем російських окупантів у Криму. Він очолює німецьке відділення “Асоціації друзів Криму” та активно агітує за визнання окупованого півострова частиною РФ.  

Міжнародна асоціація «Друзів Криму» була створена російськими урядовими структурами в окупованому Криму у 2017 році. Повідомляється, що до її складу входять представники 30 країн світу. Мета асоціації— легалізація незаконної анексії Криму Росією, скасування західних санкцій проти РФ та та зняття «кримського питання» зі світового  порядку денного. 

Центр журналістських розслідувань  у циклі «Друзі окупації Криму» розкриває імена агентів впливу Кремля у різних країнах та джерела фінансування їхніх організацій. 

Андреас Маурер (Andreas Maurer) — голова та співзасновник німецького об’єднання «Друзів Криму» — Freunde der Krim. Він особисто побував в окупованому Криму не менше семи разів, про що сам розповідав в одному з інтерв’ю. Колишній поштар зробив собі ім’я саме на поїздках до окупованого Криму та Донбасу, а також на участі у російських ток-шоу, де виступає за визнання Криму російським.

Андреас Маурер та спікер «парламенту» Криму Володимир Константинов. Фото: facebook/A. Maurer

Андреас Маурер народився в Карагандинській області Казахстану за часів СРСР, у 1980-х роках переїхав до Німеччини. Згодом став політиком у німецькому містечку Квакенбрюк із населенням у 13 тисяч людей. У місцевій раді він очолює фракцію «Лівих», яка сповідує соціалістичні погляди. Партія Die Linke є однією з найбільш прокремлівських партій Німеччини. Вона має стабільне представництво у бундестагу — 9–10 відсотків, та найбільш популярна серед мешканців східної Німеччини — колишньої НДР.

Die Linke послідовно проводить лінію Москви у федеральній політиці Німеччини. А близький до партії “Фонд Рози Люксембург” фінансує численні проєкти у багатьох країнах світу — зокрема й в Україні. І так вже складається, що часто-густо до цих проєктів причетні люди та організації проросійського відтінку.

Андреас Маурер доповідає про відвідування Криму. 2016 Фото: dielinke-os-land.de

Попри невисокий політичний статус Маурера, російські та кримські пропагандистські ЗМІ після його візитів на півострів називають його «німецьким депутатом», «політиком» — аби підкреслити його нібито офіційний статус. Хоча сам він себе називає «народним дипломатом» – тобто, здійснює приватні поїздки в компанії однодумців.

У 2016 році Андреас Маурер у складі групи німців відвідав дні німецької культури в Криму. Про що радісно відзвітувало так зване “Представництво Криму при президентові РФ”.

«Андреас Маурер зазначив, що депутати лівих партій Німеччини можуть на рівні місцевих регіональних парламентів підняти питання про визнання Криму російською територією і скасування санкцій проти РФ. Всі делегати, які прибули на півострів з нинішнім візитом, у себе на батьківщині будуть максимально широко розповсюджувати інформацію про реальний стан справ на півострові», — йдеться у повідомленні представництва.

У серпні 2017 року Маурер знову в Криму в складі «німецької делегації», в жовтні того ж року він вже у складі «норвезької групи».

У листопаді 2017 року Маурер був учасником «Форуму друзів Криму», а в березні 2018 року приїжджав у якості «міжнародного спостерігача» на незаконних виборах президента Росії в Криму. А наступного місяці відвідав «Ялтинський міжнародний економічний форум».

Гостинність Москви треба було відпрацьовувати – отже, повернувшись із окупованого півострова у 2016 році додому, Маурер одразу ж почав заявляти про визнання законності анексії Криму в Німеччині. 

Андреас Маурер (справа) в окупованому Криму Скріншот: youtube «Новости на первом канале»

Новини про це з вигідного для країни-агресора боку почали видавати пропагандистські ЗМІ. Писали про те, що в місцевому парламенті Квакенбрюку ставитимуть питання про визнання Криму частиною Російської Федерації та скасування санкцій ЄС проти Росії.

Цей випадок дослідило видання StopFake. Виявилося, що містечком Квакенбрюк керує не парламент, а міська рада з 31 людини. Місцеві депутати мають опікуватися потребами рідного міста. Міськрада не має зовнішньополітичних повноважень визнавати Крим частиною Росії, а також скасовувати санкції Європейського Союзу.

До того ж, фракція «Лівих» у міськраді Квакенбрюку, що на той момент складалася з трьох людей на чолі з Маурером, так і не наважилася поставити питання про Крим на розгляд місцевої ради.

Не зайвим буде додати, що влітку 2018 року Андреас Маурер був засуджений за фальсифікацію місцевих виборів у Нижній Саксонії. Судді визнали винними п’ятьох людей, з яких четверо були представниками «Лівих». Сам Маурер отримав 7 місяців умовного ув’язнення та пообіцяв оскаржити вирок.

Скріншот: NOZ.DE

Наразі Маурер є депутатом районної ради та очолює депутатську групу Die Linke. На його сторінці у Фейсбук написано, що він працює “народним дипломатом”. Насправді ж Маурер фактично виконує роль агента впливу Росії. Вплив такий собі, але ж Маурер не один – він голова створеного в липні 2018 року німецького відділення асоціації «Друзів Криму», яке має має шість засновників.

Один з фундаторів — Борис Кемпф, німецький бізнесмен, який має інтереси в Криму. На окупованому півострові в травні 2017 року він почав реалізовувати проект «Немецкая деревня» на Тарханкуті. Бажаючі могли придбати земельні ділянки та замовити в будівельної компанії Кемпфа зведення будинків.

У серпні 2018 року в російському реєстрі з’явився запис про приватного підприємця Бориса Кемпфа, який, зокрема, займається будівництвом.

Фото: facebook/Boris Kempf

У Кемпфа є також бізнес в Німеччині, тісно пов’язаний з Росією. За даними сайту Kempf Business Gruppe, компанія займається будівництвом та поставкою обладнання для штучної вентиляції легенів до Росії.

Також засновниками німецького відділення Асоціації друзів Криму є Ханнес Келлер, Мартин Ничке, Адоліна Гордон та Міхаель фон Клітцинг.

Повернемося до головного героя цієї історії — Андреаса Маурера. Він «засвітився» не тільки в Криму, а й на непідконтрольній Україні території Донбасу. У жовтні 2018 року Маурер був так званим «спостерігачем» на виборах ватажка «ДНР». І очікувано, він дав високу оцінку дійству, яке бойовики називають виборами.

Андреас Маурер (праворуч) на окупованій території Донбасу Скріншот: Новороссия.ТВ

Центр журналістських розслідувань намагався зв’язатися з Андреасом Маурером за телефоном, вказаним на сайті «німецьких друзів Криму», проте він весь час був «поза зоною». Ми також відправили листи у соцмережах та на електронну пошту організації «Друзів криму у Німеччині», та на дату публікації відповідь так і не надійшла. 

У березні 2017 року посол України в Німеччині Андрій Мельник надіслав в МЗС ФРН ноту через незаконні поїздки Андреаса Маурера до окупованого Криму і сказав, що політику загрожують плачевні юридичні наслідки за недотримання закону України.

Власне, тодішній представник Міністерства закордонних справ Німеччини Мартін Шефер заявляв, що позиція Німеччини незмінна і Крим — це Україна. І всі, хто здійснює незаконні поїздки на окуповану територію, мають нести відповідальність.

Маурер, коментуючи заборону в’їзду до України, висловився у стилі споживача «божої роси»: мовляв, український посол зробив хорошу рекламу і йому, і містечку Квакенбрюк.

Приватна особа, що називає себе «народним дипломатом» – Андреас Маурер регулярно і демонстративно порушує український кордон, відвідуючи Крим та ОРДЛО. Він – лише солдат великої та впливової армії промосковських політиків — партії Die Linke, яка намагається залучити мільйони пересічних німців до підтримки Кремля.