Затриманих на Херсонщині прикордонників ФСБ покарали адмінарештом і штрафом

Затриманих в Херсонській області біля адмінкордону з окупованим Кримом двох військовослужбовців прикордонної служби ФСБ Росії Каланчацький районний суд покарав 15 добами адміністративного арешту, а також зобов’язав їх виплатити по 320 гривень штрафу.

Постанови суду стосовно затриманих № 657/1368/17 та № 657/1369/17, винесені 30 червня, опубліковані в Єдиному державному Реєстрі судових рішень України, повідомляє видання InformNapalm, передає Центр журналістських розслідувань.

«Рішенням суду і першому, і другому представнику спецслужб країни-агресора (ПІБ в рішеннях суду не розкриваються) присуджено 15 діб і штраф в розмірі 320 грн. При цьому в протоколі вказується, що всі вилучені речі будуть їм повернуті. Ймовірно, до особистих речей відноситься і човен, на якому диверсанти проникли на материкову частину України з окупованої території українського Криму», – пише видання.

Також в документах вказані посади обох росіян і адреса реєстрації одного із затриманих – заступник начальника резервної застави прикордонної служби ФСБ РФ (проживає в Морозівському районі Ростовської області РФ) і начальник кінологічного відділення тієї ж застави.

Раніше групі InformNapalm на основі даних з відкритих джерел вдалося ідентифікувати затриманих російських прикордонників – це старший прапорщик Володимир Кузнєцов, уродженець Благовєщенська Амурської області РФ, і старший лейтенант Аскар Кулуб, уродженець Морозівського району Ростовської області РФ.

Ймовірно, вони є військовослужбовцями частини 9930-С прикордонної служби ФСБ РФ, що дислокується в окупованому Севастополі.

«Постанови Каланчацького райсуду Херсонської області виглядають недбало і містять масу неточностей. Можливо, суд навмисно їх вніс для пом’якшення вироку», – повідомляє видання.

Зокрема, невірно вказано номер частини, в якій служать заарештовані. Крім того, згідно з рішенням суду, їх затримали о 11:00 30 червня на узбережжі Малої Коси в шести кілометрах від села Олександрівка, тоді як раніше повідомлялося, що вони затримані о 02:30.

«До уваги суду не прийнята інформація про «навчання» військовослужбовців окупаційних сил РФ в Криму і їх нелегальне проникнення на материкову частину України для проведення рекогносцировки місцевості і промацування дірок в обороні», – зазначає InformNapalm.

Як повідомлялося, в ніч на 30 червня 2017 прикордонники Херсонського загону спільно з військовослужбовцями ЗС України в Херсонській області затримали двох невідомих без документів, і згодом встановили, що вони є військовослужбовцями прикордонної служби ФСБ РФ. За словами затриманих, вони нібито виконували роль порушників кордону під час навчань, але збилися з маршруту, втратили орієнтування і таким чином опинилися на материковій частині України.

Пізніше прикордонна служба ФСБ РФ направила звернення українській стороні, в якому просила надати інформацію про двох російських військовослужбовців, які загубилися в Україні. Українські прикордонники розцінили це як підтвердження того, що затримані є військовослужбовцями РФ.

Каланчацький суд заарештував затриманих прикордонників ФСБ РФ на 15 діб.