Україна поки що не подаватиме заявку на членство в НАТО

Президент Петро Порошенко заявив, що наразі Україна не подаватиме заявку на членство країни в НАТО.

Про це він сказав перед засіданням Комісії Україна-НАТО в Києві за участі генерального секретаря Альянсу Йєнса Столтенберга, передає Центр журналістських розслідувань.

Водночас, за словами президента, вступ до НАТО є пріоритетним питання в політиці. Порошенко підкреслив, що Україна має зосередитися на проведенні важливих реформ, щоб відповідати стандартам країн-членів НАТО.

«Ще раз хочу підкреслити, що це не означає, що ми негайно подамо заявку на членство. Це означає, що нам потрібно побудувати реальну програму реформ, програму нашого співробітництва, активізувати наші зусилля для досягнення необхідних стандартів, і в цьому нам необхідна допомога та співпраця з нашими партнерами по НАТО», – сказав він. 

Президент також зауважив, що у зв’язку із агресією Росії, вага Альянсу зросла, «НАТО прокинулося».  

У свою чергу, Столтенберг заявив, що члени Альянсу «цінують внески України» в роботу Альянсу. Він зауважив, що країни НАТО ніколи не визнають анексії Криму Росією та необхідності виконання Мінських угод.

«Росія продовжує агресивні дії, але НАТО і країни Альянсу стоять на вашому боці»,

Зазначимо, що Північно-атлантична Рада проводить засідання в межах комісії Україна-НАТО відбувається на честь 20-тиччя підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Нагадаємо, 8 червня Верховна Рада ухвалила закон №6470 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України», який визначає основою зовнішньої політики України поглиблення співпраці з НАТО з метою набуття в перспективі членства в Північноатлантичному альянсі. 6 липня президент Петро Порошенко його підписав. 9 липня закон набрав чинності.