В Одесі стартували навчання «Сі Бриз – 2017»

10 травня в Одесі стартували двотижневі українсько-американські навчання Сі Бриз-2017. У маневрах візьмуть участь більше 30 кораблів, катерів і суден забезпечення, 25 літаків і вертольотів, а також понад три тисячі військових моряків із 16 країн світу.

Відкриваючи навчання, командувач ВМС Ігор Воронченко зазначив, що в цьому році навчання відзначають своєрідний ювілей – 20-річчя з перших навчань в 1997 році, і також ці навчання – 15-і за рахунком, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

“Упевнений, що навчання будуть ефективні і дадуть їх учасникам хороші результати”, – сказав він, передає Інтерфакс-Україна.

У свою чергу керівник навчань з американської сторони, капітан 1-го рангу Тейт Вестбрук повідомив, що частина навчань пройде в режимі “вільної гри”, а також одним з елементів буде відпрацювання протичовнової операції в Чорному морі.

“Дякую партнерів і союзників за їх присутність тут. Нам необхідно працювати разом, готуватися разом, і сподіваюся, в кінці навчань ми будемо більш досвідченими і тренованими”, – сказав він.

Навчання Сі Бриз-2017 пройдуть в Одеській і Миколаївській областях, а також в північно-західній частині Чорного моря. Українські моряки та їхні колеги з країн-партнерів планують відпрацювати дії багатонаціонального штабу з планування та ведення морських операцій відповідно до стандартів НАТО, дії багатонаціональних сил під час операції із забезпечення безпеки в Чорному морі.

Зокрема, серед запланованих заходів: водолазні спуски, курс для доглядових команд, злагодження тактичних груп, тренінг по виживанню в бойових умовах для льотного складу, навчання з протикорабельної та повітряної оборони, десантна і річкова операції та інші.

В цілому в навчаннях візьмуть участь більше 30 кораблів, катерів і суден забезпечення, більш 25 літаків і вертольотів, а також особовий склад з 16 країн світу, включно з Україною, сукупної чисельністю понад 3 тисячі осіб.

Напередодні літаки військово-транспортної авіації НАТО перекинули в Одесу частини спецназу для участі в навчаннях Сі Бриз-2017.

Нагадаємо, україно-американські навчання «Сі Бриз-2016» проходили в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру». Крім організаторів у них брали участь 14 країн-партнерів. Серед них Румунія, Великобританія, Греція, Болгарія і Туреччина.