Сі Бриз-2017: порятунок водолаза, гасіння пожежі на корветі і пошук диверсантів

В Одесу на маневри військових навчань Сі Бриз-2017 прибуло кілька команд водолазів з різних країн НАТО: напередодні взаємодія під водою відпрацьовували плавці з США, Канади, Грузії, Румунії та, звичайно, велика група наших хлопців.

Завдань було кілька – огляд днища судна, пошук підводних мін, а також порятунок водолаза, який отримав травму під водою. Іноземці продемонстрували найсучасніше обладнання для підводного пошуку об’єктів, а також механізми для надводного знешкодження вибухонебезпечних предметів, пише видання “Думська”, передає Центр журналістських розслідувань.

Розвиток української водолазної служби ускладнюється відсутністю сучасної водолазної бази. За словами начальника пошуково-рятувальної служби ВМС України, капітана 2 рангу Олексія Нестерова, є кілька варіантів вирішення цієї проблеми.

«Є варіант розміщення нашої водолазної бази в уже готових приміщеннях навчально-тренувального судна« Лісозаводськ », яке стоїть поруч із Західною базою флоту. Воно вже обладнано всім необхідним, включаючи класи підготовки, барокамеру, басейни і іншим специфічним обладнанням. Другий варіант – будівництво і розміщення водолазної бази в нашому навчальному центрі. Звичайно, нам цікавіше використовувати «Лісозаводськ», де вже все є в повному обсязі, але хтось повинен прийняти це рішення», – зазначив начальник ПСС ВМСУ.

На румунському корветі відпрацьовували дії з порятунку корабля під час пожежі. Заняття вийшло таким, що глядачі не побачили ні навчального диму, ні навчальної води, зате з пожежі було евакуйовано військовослужбовця,  а в ролі врятованого майна виступив стілець і два килимка.

На штабному судні «Балта» спецпідрозділ прикордонної охорони знешкодив підозрілих осіб, які під час затримання чинили опір. При затриманні терористів ніхто не постраждав.

На фрегаті «Гетьман Сагайдачний» показали процес заряджання ракет у пусковий зенітний комплекс «Оса-М» і в бомбомет РБУ-6000.

Нагадаємо, 10 травня в Одесі стартували двотижневі українсько-американські навчання Сі Бриз-2017. У маневрах візьмуть участь 30 кораблів, катерів і суден забезпечення, 29 літаків і вертольотів, а також більше трьох тисяч військових моряків з 16 країн світу.


Фото Сергія Смоленцева