Після навчань Сі Бриз-2017 США передадуть ВМСУ патрульні катери Island – контр-адмірал Тарасов

Після завершення українсько-американських багатонаціональних навчань Сі Бриз-2017 США передадуть Військово-Морським Силам України патрульні катери типу Island. Відповідне рішення фактично ухвалене.

Про це повідомив перший заступник командувача ВМС ЗС України контр-адмірал Андрій Тарасов в ефірі радіо Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Переговори перейшли вже на рівень нижчий, фактично рішення про передачу ухвалене і обговорюються деталі. Сподіваюся, що цей процес буде досить швидким, і ми ці катери отримаємо», – сказав Тарасов.

За його словами, американські катери увійдуть до складу так званого «москітного флоту» українських Військово-Морських Сил.

«Коли ми говоримо про «москітні флот», то ми розуміємо, що це перший крок будівництва цілісної збалансованої системи майбутнього флоту України. Він вимушений, тому що «москітний флот» можна створити в найкоротші терміни, створити досить потужне угруповання. Він має ряд істотних обмежень, які не дозволяють йому виконувати всі завдання, які покладаються на Військово-Морські сили. Але це дійсно вихід – це перший крок, який ми повинні зробити з урахуванням, в тому числі економічних аспектів, для того, щоб відновити нашу морську міць і частково створити фактор стримування на морі для нашої безпеки», – зазначив перший заступник командувача ВМСУ.

Нагадаємо, 6 грудня 2016 року до складу ВМСУ були включені малі броньовані артилерійські катери «Аккерман» і «Бердянськ» типу «Гюрза-М» (проект 58155), побудовані на ПАТ «Завод Ленінська кузня» в Києві. На заводі будуються ще чотири катери цього типу, які планується здати в серпні-вересні 2017 року.

28 грудня 2016 року у заводі «Ленінська кузня» були закладені два десантні катери типу «Кентавр» для ВМСУ.

Як повідомлялося, після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден, однак в червні 2014 року цей процес був зупинений. За інформацією координатора групи «Інформаційне опір», нардепа Дмитра Тимчука, до моменту одностороннього припинення російського стороною переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМСУ, з анексованого Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки.

У той же час, за його даними, на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.