У Криму «суд» у справі Семени долучив до матеріалів справи резолюцію Генасамблеї ООН

Крим

В окупованому Криму «Жєлезнодорожний суд» Сімферополя долучив до матеріалів справи журналіста Миколи Семени, якого звинувачують в «закликах до порушення територіальної цілісності РФ», ухвалену 19 грудня 2016 року резолюцію Генасамблеї ООН, в якій Крим названий окупованою Росією територією.

Відповідне рішення винесла «суддя» Наталія Шкільна, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реаліі.

Клопотання про залучення резолюції Генасамблеї ООН, яка містить абзац про права журналістів, подав один з адвокатів Семени Еміль Курбедінов. Незважаючи на протести «прокурора» Світлани Руковцевої, «суд» долучив цей документ до справи.

Після цього «суд» перейшов до допиту фахівця Володимира Рубашного – психолога, екс-начальника психологічної служби кримінально-виконавчої системи Республіки Татарстан, на допиті якого наполягала сторона захисту.

«Виникла необхідність підтвердити або розповісти про психічний стан Семени, тому що неможливо ніякий текст виривати з контексту особистості. Суд повинен об’єктивно оцінити, що ця людина з себе представляє», – розповів перед засіданням Рубашний в коментарі виданню.

Крім того, на засіданні захист журналіста вказав на некомпетентність в галузі лінгвістики експерта ФСБ, яка писала висновок у справі Семени.

«Цей висновок експерта не є таким, тому що там немає дослідної частини, там тільки вступна частина і висновки, які вона (експерт – ред.) практично не обґрунтовує. По-друге, експерт не привела наукові джерела. По-третє, там маса помилок, які говорять, що експерт не володіє знаннями про мову в обсязі університету. Все це робить експерта некомпетентним. За матеріалами цього висновку варто заявити відвід експерту», – заявила експерт з боку захисту Олена Новожилова.

За інформацією ще одного адвоката Семени Олександра Попкова, всупереч запереченням «прокурора», «суд» прийняв висновки фахівців з боку захисту і включив їх в матеріали справи.

Наступне засідання у справі Семени призначено на 3 серпня 2017 року. За інформацією адвоката Попкова, захист сподівається побачити в суді експерта Михайла Савку і головного редактора видання Крим.Реаліі Володимира Притулу.

Нагадаємо, 19 грудня 2016 року Генасамблея ООН підтримала резолюцію «про порушення країною-окупантом Росією прав людини в Автономній Республіці Крим». Вперше в документі такого рівня відзначається, що Росія є державою-окупантом, а Автономна Республіка Крим названа тимчасово окупованій Росією територією.

Як повідомлялося, 19 квітня 2016 року в Сімферополі ФСБ провела обшук і порушила кримінальну справу щодо кримського журналіста Миколи Семени за його публікацію у виданні «Крим.Реаліі». ФСБ підозрює Семену в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

28 квітня 2016 року Семена після допиту слідчим ФСБ був переведений в статус обвинуваченого. Росфінмоніторинг вніс журналіста в Федеральний перелік терористів і екстремістів, в який включено понад 20 кримчан.

20 січня 2017 слідчий ФСБ вручив журналісту і його адвокату обвинувальний висновок.

3 квітня в «Залізничному райсуді» Сімферополя почалося слухання у справі кримського журналіста.