Держдума РФ запровадила курортний збір: відпочинок в Криму подорожчає

Влада

Держдума РФ ухвалила запропонований урядом Росії закон про введення курортного збору, який в рамках експерименту буде діяти в трьох російських регіонах – Алтайському, Краснодарському і Ставропольському краях, а також в анексованому Криму.

Згідно з документом, експеримент триватиме до кінця 2022 року, а саме стягнення плати почнеться не раніше травня 2018 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства РИА Новости.

Закон передбачає, що розмір курортного збору не може становити більше 100 руб. за добу перебування. При цьому в 2018 році максимальний показник встановлений на рівні 50 руб.

Платити курортний збір будуть громадяни РФ старше 18 років, які проживають на курорті більше 24 годин.

Кожен регіон, де вводиться курортний збір, буде направляти зібрані гроші в спеціальні фонди, які призначені на проектування, будівництво, реконструкцію, утримання, благоустрій та ремонт об’єктів курортної інфраструктури. Конкретна процедура збору грошей також буде визначатися на рівні регіонів.

Так званий «глава Криму» Сергій Аксьонов підтримав ідею введення курортного збору, зазначивши, що він додасть «додатковий імпульс розвитку курортної інфраструктури нашого регіону». При цьому він виступає за те, щоб збір стягувався з туристів не подобово, а один раз на початку відпочинку.

«Це більш зручно як для туристів, так і для засобів розміщення», – написав Аксьонов на своїй сторінці в Facebook.

У свою чергу, у владі Краснодарського краю РФ закликала підходити до курортного збору з «особливою обережністю», оскільки побоюються, що нова плата може знизити привабливість місцевих об’єктів для туристів.

Ці побоювання поділяють і деякі депутати Держдуми. Так заступник голови комітету Держдуми з бюджету і податків Олександр Ремезков заявив, що новий збір може привести до подорожчання відпочинку росіян і перерозподілу туристичних потоків. За його підрахунками, сім’я з трьох осіб за 10 днів відпочинку переплатить за відпочинок три тисячі рублів.

Голова комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков також вважає, що курортний збір не допоможе поліпшити ситуацію з інфраструктурою курортних регіонів, оскільки адміністрування самого збору буде обходитися дуже дорого і нівелює доходи з нього.

Як повідомлялося, російські туроператори відзначають, що на початку курортного сезону туристичний потік з Росії в окупований Крим впав майже на 40%. Вони скаржаться на високі ціни і низький рівень сервісу на півострові, в результаті чого російські туристи вибирають прямих конкурентів – Туреччину.