Держдума РФ дозволила списувати борги кримчан перед українськими банками

Крим

Держдума Росії прийняла в остаточному читанні закон про уточнення правил погашення боргів жителями і юрособами окупованого Криму перед українськими банками, які покинули півострів після його анексії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства РИА Новости.

Як пояснив глава Комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков, законопроект був внесений в зв’язку з діями в Криму колекторів, які, перекупивши борги в українських банків «почали тероризувати місцеве населення і підприємства».

Закон наділяє кримського позичальника правом звернутися до Фонду захисту вкладників (ФЗВ), заснований Агентством зі страхування вкладів (АСВ), щоб не взаємодіяти з колектором безпосередньо.

При цьому фонд зобов’язаний проінформувати колектора про наявність такого звернення, після чого колектор повинен всі взаємодії з позичальником здійснювати вже через ФЗВ. У свою чергу колектор теж зобов’язаний звернутися в ФЗВ і з’ясувати, чи є звернення від позичальника, щоб всі взаємини йшли через фонд. Навіть якщо звернення від позичальника не було, ФЗВ після звернення колектора інформує позичальника, що він має право всі взаємини з кредитором вести через фонд.

Позичальник також має право звернутися з проханням про реструктуризацію боргу в ФЗВ, наглядова рада якого може ухвалити рішення аж до списання боргу, якщо для цього є підстави.

Всі процедури по взаєминам фонду і позичальників будуть визначатися на рівні Криму «республіканським законом», проект якого вже підготовлений і буде ухвалений так званою «Держрадою Криму». Сам фонд перейде в розпорядження кримської «влади».

Це «закон» дозволить обнуляти кредити до 5 млн. руб., взяті в українських банках юридичними і фізичними особами. Всі виконавчі провадження щодо кримських позичальників, чиї кредити не перевищують цієї суми, будуть припинені, а всі арешти на майно повинні бути зняті протягом 90 днів.

Водночас документ стосується і тих позичальників, які мають заборгованість, що перевищує 5 млн. руб. Вони також можуть перейти у взаємини з фондом.

Так званий «глава Криму» Сергій Аксьонов заявив, що ухвалений Держдумою закон безпосередньо зачіпає інтереси до 200 тисяч кримчан, з урахуванням членів сімей вкладників.

«Після набуття ним чинності буде оперативно ухвалений республіканський закон, що дозволяє повністю списати борги по кредитах до 5 мільйонів рублів. Проект такого закону вже підготовлений. Колектори не зможуть стягувати борги кримчан за такими кредитами. Одночасно почнеться припинення виконавчих проваджень та зняття арештів, накладених на майно боржників» , – написав Аксьонов на своїй сторінці в Facebook.

За офіційними даними, зараз в аннексованому Криму заарештовано майно близько 50 тис. юридичних і фізичних осіб, що мають заборгованості перед українськими банками.