Зміни до Конституції в частині Криму будуть готові у вересні – Чубаров

Крим

Проект змін до Конституції України в частині Криму на основі права на самовизначення кримських татар, як корінного народу півострова, буде підготовлений робочою групою конституційної комісії до вересня. В разі їх ухвалення Верховною Радою це стане одним з визначальних факторів повернення окупованого Криму під український суверенітет.

Про це заявив член конституційної комісії, голова Меджлісу кримських татар, народний депутат Рефат Чубаров в ефірі «5 каналу», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми переформатовуємо статус Криму. Це конституційний процес. І зараз, хоча деякі члени робочої групи поїхали у відпустки, ми у віртуальному форматі продовжуємо працювати, аби встигнути на вересень дати президенту текст основного розділу, який для нас, кримських татар, є основним. Це 10 розділ Конституції України, який називається «Автономна Республіка Крим»», – сказав Чубаров.

Говорячи про те, чи є сподівання, що на осінній сесії Верховної Ради президент внесе законопроект про внесення змін до Конституції щодо Криму,голова Меджлісу зазначив: «Якщо якимось чином станеться так, що цей процес далі напрацьованого тексту не піде, це означає, що ми будемо далі втрачати Крим. Це (внесення змін щодо статусу Криму – ред..) буде один із найефективніших наявних ключів щодо повернення Криму під український суверенітет».

Він також вказав, що створення кримськотатарської автономії в Криму стане одним з головних аргументів України в ході майбутніх міжнародних переговорів щодо деокупації півострова.

«Основні аргументи і фактори, вони будуть співпрацювати у взаємозв’язці і до тих факторів, які нами будуть наводитися, і вони є бездоганними: порушення міжнародних норм, порушення багатосторонніх і двосторонніх договорів нехтування Будапештським меморандумом, введення військ і проведення референдуму під штиками тощо. І туди ще додасться фактор права корінного народу на визначення, що є основним із зафіксованих міжнародних прав і корінний народ визначає своє право на самовизначення – він обирає українську державу. От і все», – підкреслив Чубаров.

Як повідомлялося, 11 травня Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.