Одеський НПЗ конфіскований на користь держави: апеляція Курченко відхилена

Одеський нафтопереробний завод (НПЗ) остаточно конфіскований на користь держави. Апеляційний суд Одеської області відмовив у відкритті апеляційного провадження за скаргами представників ВАТ «Одеський нафтопереробний завод», ТОВ «Енергія і газ Україна» і представника олігарха Сергія Курченко.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Генпрокуратури України Лариса Сарган, передає Центр журналістських розслідувань.

«Таким чином, 21.07.2017 набрало чинності рішення Суворовського районного суду м.Одеси про спеціальну конфіскацію на користь держави всього майна Одеського нафтопереробного заводу і товариства з обмеженою відповідальністю», – написала Сарган.

Вона зазначила, що за рішенням суду на користь держави конфісковано нежитлові виробничі приміщення та адміністративні будівлі загальною площею понад 38 тис. Кв. м, а також земельні ділянки площею 77 га і установки для забезпечення діяльності заводу.

Орієнтовна вартість конфіскованого майна становить понад 200 млн. дол. або понад 5 млрд. грн.

Як повідомлялося, 19 червня Суворовський районний суд Одеси конфіскував і передав у власність держави Одеський НПЗ, що раніше належав групі «ВЕТЕК» олігарха Сергія Курченко, близького до екс-президента Віктора Януковича.

Одеський НПЗ був зупинений в лютому 2014 роки після зміни влади в Україні і втечі до Росії Курченко, який купив завод у російської нафтової компанії «Лукойл».

Пізніше через непогашені борги групи «ВЕТЕК» Курченко, Одеський НПЗ виявився в заставі російського ВТБ Банку.

У грудні 2015 року Приморський райсуд Одеси передав усе майно Одеського НПЗ на «відповідальне зберігання» держпідприємству Укртранснафтопродукт.

Судова тяжба навколо Одеського НПЗ почалася в березні 2016 роки після спроб компанії Ветеко передати активи підприємства за посередництва російського ВТБ Банку компанії «Роснефть».