Україна передала до суду ООН докази злочинів РФ в Криму і на Донбасі – СБУ

Новини

Україна передала до Міжнародного суду ООН в Гаазі тисячі сторінок доказів злочинів Росії в Криму і на Донбасі.

Про це заявив глава Служби безпеки України Василь Грицак на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Як ви знаєте, Україна ініціювала позов до Міжнародного суду ООН щодо підтримки Російською Федерацією тероризму на сході нашої країни. Ми передали тисячі сторінок документів, документальних доказів злочинів Росії на Донбасі і в Криму», – сказав Грицак.

Він зазначив, що йдеться, зокрема, про спроби знищення української держави шляхом безпосередньої участі російських Збройних Сил у бойових діях на Донбасі та окупації Криму, штучного інспірування російськими спецслужбами суспільно-політичних конфліктів в Україні, зухвалої інформаційної агресії, фінансуванні тероризму, в тому числі надання озброєння незаконним військовим формування.

«Всі документи свідчать, що вищим керівництвом Російської Федерації розгорнута цілеспрямована широкомасштабна робота будь-яким чином знищити українську державу», – підкреслив глава СБУ.

Він вказав, що незважаючи на наявність документів, а також затримання на українськиій территорії кадрових російських військових, в тому числі Володимира Старкова, Євгенія Єрофеєва, Олександра Александрова, російські офіційні особи продовжують вперто заперечувати ці факти.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.