Пентагон і Держдеп США погодили план поставок оборонної зброї Україні – WSJ

Влада

Державний департамент і Міністерство оборони США розробили план поставок оборонного озброєння, включаючи протитанкові ракетні комплекси і засоби ППО, Україні, яка воює з підтримуваними Росією бойовиками на Донбасі, і очікують його схвалення Білим домом.

Про це повідомляє авторитетне американське видання The Wall Street Journal з посиланням на високопоставлені джерела в американському уряді, передає Центр журналістських розслідувань.

«За словами американських військових чиновників і дипломатів, оборонна зброя призначена для стримування агресивних дій Москви, яка надала танки і інше важке озброєння бойовикам», – пише видання.

Представник прес-служби Пентагону підтвердив, що міністр оборони США Джеймс Меттіс схвалив план поставок, відповідно до якого Україна може отримати протитанкову озброєння, в тому числі ПТРК Javelin, і засоби протиповітряної оборони.

Згідно з планом Держдепу і Пентагону, розгортання підрозділів з американською зброєю передбачається на суттєвій відстані від лінії розмежування на Донбасі, щоб не спровокувати ескалацію бойових дій.

У той же час, пише видання, в Білому домі план ще не обговорювали, президент Дональд Трамп не ознайомлений з його змістом. Його позиція про постачання Україні американської зброї ще невідома.

Нагадаємо, 25 липня спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер повідомив, що питання надання Україні оборонної зброї для боротьби бойовиками, яких підтримує РФ, активно обговорюється в Вашингтоні.

«Оборонне зброю, яке дозволить Україні захистити себе і, наприклад, вивести танки, допоможе зупинити російську загрозу щодо України», – сказав Волкер. За його словами, аргумент про те, що надання зброї стане провокацією для Росії або заохоченням України, є невірним.

27 липня представник Міністерство оборони США Джефф Дейвіс повідомив, що поки Пентагон не отримав політичного рішення від глави Білого дому про надання Україні летального зброї, але обговорення з цього питання тривають.

Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin (англ. – спис) призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і повітряних об’єктів, що летять з невеликою швідкістю та висотю (вертольотів, БПЛА). Ракета комплексу Javelin оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, яка реалізує принцип «вистрілив-забув». Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Поставляється на експорт.