Відпущений в Криму бойовик Погодін міг здати причетних до катастрофи MH17 – розслідування

Донбас

Звільнений з-під арешту в окупованому Криму бойовик «ДНР» Вадим Погодін, підозрюваний у вбивстві 16-річного жителя Краматорська Степана Чубенко в Донецьку, міг видати причетних до катастрофи літака Малазійських авіаліній рейсу МН17 в небі на Донбасом 17 липня 2014 року.

Про це йдеться в розслідуванні, опублікованому російським виданням «Новая газета», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Видання нагадує, що українські правоохоронці направили в Генпрокуратуру РФ запит про видачу Погодіна, підозрюваного у жорстокому вбивстві Степана Чубенко. Однак в Росії проти екстрадиції виступили депутати Держдуми, а також колишні ватажки донбаських бойовиків.

«Погодін належав до вузького кола піонерів донбаської авантюри, серед яких росіяни Олександр Бородай, Ігор Стрєлков-Гиркин, Сергій Дубинський («Хмурий»), Ігор Безлер («Біс») і українець Олександр Ходаковський. У 2014 році ці люди керували на місцях донецьким заколотом, а ближче до 2015-го відійшли від справ, передавши рутину професіоналам з «гібридних військ»», – йдеться в розслідуванні.

Як пише видання, всі вони залишилися в тісному контакті, проте крім старої дружби цих «ветеранів» об’єднує «ще одне дуже важливе знання».

«Вони знають, в чиє розпорядження в липні 2014 року потрапила установка «Бук», з якої був збитий малайзійський Боїнг. Кожному з шести цих персонажів має бути достеменно відомо про те, що сталося в небі над Торезом 17 липня 2014 року. І зрозуміло, видача будь-кого з них Україні (під будь-яким приводом) може виявитися подарунком для слідчих у справі Боїнга (Україна входить до п’ятірки країн-учасниць розслідування під керівництвом Нідерландів)», – зазначається в розслідуванні.

Видання пише, що саме Сергій Дубинський («Хмурий») активніше за інших переймається долею Погодіна, обвинуваченого в жорстокому вбивстві і садизмі.

«Хмурий – той самий фігурант справи МН17, про роль якого в трагедії лайнера відомо поки найбільше. Слідство розглядає Хмурого в якості одного з відповідальних за транспортування «Бука» від кордону з Росією по Донбасу», – пише «Новая газета».

Як зазначає видання, відмовою від екстрадиції Погодіна Україні Москва фактично підтвердила «імунітет» фігурантів справи МН17 – за кілька місяців до пред’явлення Нідерландами остаточних звинувачень і оприлюднення імен усіх причетних до трагедії.

Як повідомлялося, 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.

Міжнародна група слідчих Bellingcat встановила, що російський ЗРК «Бук», який знищив в 2014 році літак Малазійських авіаліній рейсу MH17, на окупований Донбас був перевезений під контролем відставного російського офіцера Сергія Дубинського з позивним «Хмурий».

Нагадаємо, 21 червня за запитом України в Інтерпол російські силовики затримали в окупованому Криму терориста «ДНР» Вадима Погодіна, якому інкримінують тортури українських полонених і вбивство 16-річного футболіста Степана Чубенко. Після скоєних на Донбасі злочинів Погодін втік до Криму. У Криму до Погодіна за рішенням «Ялтинського суду» був застосований тимчасовий арешт.

30 червня в Криму Вадима Погодіна випустили на свободу. У Генпрокуратурі України заявили, що не отримали офіційної відповіді з Росії на запит про передачу українським правоохоронцям затриманого в Криму Вадима Погодіна.