ЄСПЛ розглядає майже 3700 позовів громадян за подіями у Криму і на Донбасі

Життя

На розгляді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) в Страсбурзі зараз перебуває майже 3,7 тис. індивідуальних позовів, які пов’язані з подіями в окупованому Криму та військовими діями на сході України.

З них близько 1,6 тис. позовів надійшли безпосередньо від жителів Донецької та Луганської областей і з Криму, повідомляє Deutsche Welle с посиланням на прес-службу ЄСПЛ, передає Центр журналістських розслідувань.

При цьому в прес-службі наголосили, що не всі позови з цих регіонів пов’язані з незаконною анексією Криму і наслідками російської агресії на Донбасі, проте не уточнили, скільки саме їх надійшло з територій, непідконтрольних українському уряду.

По інформації ЄСПЛ, понад 800 з 1600 позовів стосуються проблеми невиконання рішень національних судів, близько 500 позовів пов’язані з анексією Криму та збройним конфліктом на Донбасі. Решта позивачів скаржаться на затягнутий термін судового провадження, відсутність доступу до суду та інших питань.

Нагадаємо, 25 липня 2017 року ЕСПЛ виніс рішення, що Україна не несе відповідальності за наслідки втрати контролю над територією Луганської області.

Скаргу на Україну подав укладений Олександр Хлебік, який відбуває покарання за бандитизм і збройні пограбування у в’язниці міста Старобільськ Луганської області. Після засудження Хлебік подав апеляцію в апеляційний суд Луганська. Однак рішення не було винесено, так як в 2014 році місто окупували проросійські сепаратисти і розгляд апеляції став неможливим у зв’язку з тим, що всі матеріали справи залишилися в окупованому Луганську.

У своїй скарзі на Україну укладений стверджував, що держава порушила його право на здійснення правосуддя в прийнятний часовий період. Однак судді ЄСПЛ одноголосно визнали, що Україна не відповідальна за наслідки втрати контролю над Луганською областю.