СБУ затримала організаторів теракту в Одесі, замовленого спецслужбами РФ

Влада

Служба безпеки України спільно з співробітниками прокуратури та Нацполіції затримала організаторів та учасників терористичного акту в Одесі, здійсненного на замовлення спецслужб Росії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань с посиланням на прес-центр СБУ.

24 липня у центрі Одеси на вул.Жуковського невідомі підірвали легковик, у якому, за попередніми даними експертизи, було закладено шістсот грамів вибухівки у тротиловому еквіваленті.

Того ж дня правоохоронці затримали у районі проведення Антитерористичної операції, поблизу лінії розмежування, виконавця теракту – вимушеного переселенця з тимчасово окупованої території Донеччини. У ході проведення спецоперації, через кілька годин співробітники спецслужби «взяли» в Одесі його спільника, який також «переховувався» під виглядом біженця з так званої «ДНР».

Фото: ssu.gov.ua

«Співробітники СБУ встановили, що затримані входили до законспірованої групи, організованої кураторами з РФ для дестабілізації ситуації на Півдні України. Навчання, інструктаж та передача «гонорару» відбувались на території Росії. Правоохоронці задокументували контакти зловмисників з кураторами, у тому числі за допомогою кодованих каналів зв’язку», – повідомили в спецслужбі.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст.258 Кримінального кодексу України (терористичний акт), обом затриманим повідомлено про підозру в скоєнні злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляе видання Думская, за версією слідства, метою теракту був лідер «Ради громадської безпеки» Марк Гордієнко. Офіс цієї організації знаходиться неподалік від місця вибуху, і в момент вибуху громадський працівник проходив повз ВАЗа. За його вбивство підривники мали отримати з Росії винагороду в розмірі 10 тисяч доларів США.

Їх дії розцінили як теракт, оскільки, крім вбивства Гордієнко, вони мали на меті «порушити громадську безпеку і залякати населення».