У вересні Рада має розглянути закон про корінні народи в Україні – Чубаров

Влада

У вересні Верховна Рада має розглянути вже повністю підготовлений робочою групою проект закону «Про корінні народи України». Його ухвалення дозволить зробити більш ефективним механізми відновлення українського суверенітету над Кримом.

Про це у вівторок, 8 серпня, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров на прес-конференції в Києві, присвяченій Міжнародному дню корінних народів світу, який відзначається 9 серпня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Законопроект, який підготовлений робочою групою, він вже відшліфований фахівцями настільки, наскільки це може відбутися, далі це вже буде проблема депутатського корпусу. Він буде розглянутий на тій сесії, яка відбудеться у вересні. Дуже хотів би, щоб у цьому році ми вже були б в Україні з схваленим законом «Про корінні народи України» і таким чином зробили би ще один крок щодо зміцнення і внутрішнього ладу в Україні, і, найголовніше, щодо запуску більш ефективних механізмів щодо відновлення українського суверенітету над кримським півостровом», – сказав Чубаров.

Він зазначив, що права корінних народів є природними і вони мають бути реалізовані державами для тих народів, які не мають власних державних утворень. У випадку України – це кримські татари, караїми і кримчаки.

На думку голови Меджлісу, саме неготовність української держави протягом 23 років своєї незалежності відновити права кримськотатарського народу і уникнення різних форм розвитку Криму, як частини української території, спираючись, в тому числі, на право кримськотатарського народу на самовизначення, і створили багато тих чинників, які сприяли Росії тимчасово окупувати Крим в 2014 році.

«Від щирості і від розуміння держави в необхідності своєї поведінки щодо прав корінних народів, дотримання їх прав відкриваються нові можливості для самої держави. Просто треба бути щирими в намаганні дотримувати права людини, дотримувати права корінних народів. Це додає посилення сучасних інструментів, які використовують держави, в тому числі українська держава», – заявив Чубаров.

Як повідомлялося, на 16-му Постійному Форумі ООН з питань корінних народів, який пройшов у травні 2017 року, представники корінних народів світу виступили з підтримкою кримськотатарського народу.

У липні 2017 року учасники 10-ї сесії Експертного механізму ООН з прав корінних народів висловили занепокоєння становищем в сфері прав людини в окупованому Криму і закликали Росію поважати самовизначення корінних народів півострова і підтримувати їх природні права.