В Сімферополі поліція відпустила більшу частину затриманих пікетників

Крим

В окупованому Криму поліція відпустила більшу частину активістів, затриманих у понеділок, 14 серпня, в Сімферополі, які вийшли з одиночними пікетами на підтримку арештованого раніше «судом» 76-річного Сервера Караметова.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримськотатарський активіст Осман Аріфмеметов, передає Центр журналістських розслідувань.

«За підсумками пікетів 1. Осман Аблаєв (1955 р.н.) був «затриманий» разом зі своїм сином Ремзі. Осман аг’а проводив одиночний пікет недалеко від МВС. Їх обох доставили в Київський райвідділ для складання протоколу. Поліцейські пред’являли не одиночний пікет. В результаті обох відпустили. 2. Емірсуюнов Решат, Німетулаев Сінавер, Осипов Артем були доставлені в центральний РВВС. Решат аг’а і Сінавер аг’а проводили одиночні пікети, Артем знімав на камеру. Усіх трьох відпустили», – написав активіст.

Крім того, зазначив він, ще одного літнього пікетника, який стояв неподалік від будівлі представництва президента РФ, поліцейські погодилися не затримувати. Замість нього в Залізничний РВВС доставили Сейтумера Сейтумерова, а також Олександра Дьячкова і Селіма Тейфукова, які знімали те, що відбувається на свої телефони. Згодом всіх трьох відпустили.

«Якуб аг’а (Давлатов Ярікул Теміровіч 1953 року народження) проводив одиночний пікет недалеко від Верховного Суду, повели на допит в залізничний РВВС, де склали протокол за ч.1 ст. 20.2 КоАП РФ (порушення порядку проведення пікетування)», – додав Аріфмеметов.

Як повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, зараз «Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя розглядає адміністративну справу Ярікула Давлатова. Щоб його підтримати в «суд» прийшли активісти і небайдужі громадяни.

Про те, що відпустили всіх затриманих, доставлених в Центральний РВВС, виданню Крим.Реаліі повідомила правозахисниця Ліля Гемеджі, яку затримали разом з пікетниками. За її словами, її не стали опитувати після затримання і відпустили після того як прибув адвокат Джеміль Темиш.

«У центрального РВВС спочатку було двоє затриманих. Взяли у них пояснення з приводу причин пікету і того, чого вони хотіли добитися. Один з них відмовився що-небудь пояснювати по 51 статті (Конституції Росії – ред.). Інший сказав, що він був дуже обурений тим, що затримали і посадили Сервера Караметова на 10 діб. З нами був ще один молодий чоловік, який робив відеозйомку затримання. Він також відмовився давати пояснення по 51 статті. Всіх благополучно відпустили без складання протоколів», – сказала Гемеджі.

Як повідомлялось, 14 серпня в Криму в Сімферополі пройшли одиночні пікети на підтримку 76-річного активіста Сервера Караметова, якого «суд» покарав 10-денним адмінарештом і штрафом за те, що він вийшов з одиночним пікетом на підтримку заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза. Всіх пікетників вже затримали російські силовики.

Пікети проходили, зокрема, біля будівель «Держради Криму», «кримського уряду», «Верховного суду Криму», «міськадміністрації Сімферополя» і «МВС Криму». Люди похилого віку, які їх проводили, тримали такий же плакат, з якими 8 серпня вийшов на пікет Сервер Караметов з написом: «Путін, наші діти не терористи».

Нагадаємо, в Криму «суд» окупантів засудив до 10 діб арешту і 10 тисячам рублів штрафу 76-річного активіста Сервера Караметова, який 8 серпня вийшов на одиночний пікет на підтримку Ахтема Чийгоза.