Мілітаризація Криму серйозно загрожує правам людини на півострові – правозахисники

Крим

Правозахисники вказують, що активна мілітаризація Росією окупованого Криму значно погіршує ситуацію з дотриманням прав людини на півострові. Наслідком мілітаризації, в тому числі, стало формування у кримських молоді культу війни і толерантності до насильства.

Про це заявили експерти Кримської правозахисної групи (КПГ), представляючи в Києві аналітичну доповідь, в якій зібрані факти про негативний вплив мілітаризації на громадське життя Криму за весь період його окупації, передає Центр журналістських розслідувань.

Як повідомила співавтор доповіді Ірина Сєдова, за 3,5 роки окупації правозахисники зафіксували на півострові численні порушень прав людини, до яких причетні військові РФ або представники парамілітарних формувань.

«Серед них захоплення власності, в тому числі квартир українських військовослужбовців і приватних підприємств громадян України. Парамілітарні формування – козаки і так зване «ополчення» Криму – замішані і в більш тяжких злочинах, серед яких вбивства, насильницькі зникнення, незаконне позбавлення волі, тортури. Російська влада використовує також їх для нападів і залякування всіх незгодних з політикою Кремля», – сказала Сєдова.

За інформацією правозахисників, подібні злочини не розслідуються представниками окупаційних «влади», що створює атмосферу безкарності для представників таких формувань.

«Більш того, діяльність козаків і ополченців фінансується з бюджету Криму, що говорить про підтримку владою такої «тіньової армії». Нами також зафіксовані факти участі «бійців» цих формувань в збройному конфлікті на Донбасі в складі так званих «ЛНР» і «ДНР»», – зазначила керівник КПГ Ольга Скрипник.

Як уважають правозахисники, дії російських військових і підконтрольних РФ парамілітарних формувань, які порушують права людини в Криму, потрібно розглядати і як військові злочини.

Військова техника РФ на площі Нахімова в Севастополі 31 липня 2016 р. Фото: RFE/RL

У доповіді також відображені проблеми мілітаризації громадського життя Криму, в першу чергу – освіти. Правозахисники вказують, що на півострові проводяться численні масові заходи, спортивні та театралізовані шоу, дітей навчають основам військової справи і поводження зі зброєю.

«Мілітаризація освіти в Криму – одна з найсерйозніших загроз для кримчан … Серед дітей формується культ війни і толерантність до насильства, вороже ставлення до інших держав і народів, які не підтримують ідей «русского мира». Більш того, дітям нав’язується виключно «російська» ідентичність, розриваються зв’язку з їхньою країною народження і громадянства – Україною», – заявила Скрипник.

Правозахисники повідомили, що представлять аналітичну доповідь в міжнародних організаціях, і сподіваються, що зібрані факти стануть для міжнародних судових інстанцій частиною доказів військових злочинів і грубих порушень прав людини в Криму.

Нагадаємо, в червні 2017 року прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, що здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні виробництва за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).