У трьох районах Криму засолилась питна вода

Крим

У трьох районах окупованого Криму засолилась питна вода в підземних водосховищах, які почали активно використовуватися, після того як Україна в 2014 році перекрила Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% потреб півострова в прісній воді.

Про це повідомив «міністр сільського господарства Криму» Андрій Рюмшин, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства РИА Новости (Крым).

Він зазначив, що засолення питної води відбувається через активне використання підземних водоймищ.

«Є проблема з питною водою в Роздольненському, Красноперекопському, Джанкойському районі. Ті запаси води, які йдуть, вони підживлюються за рахунок Сиваша і є велике засолення», – сказав Рюмшин.

За його словами, кримська «влада» вирішуватиме проблему засолення води шляхом установки в населених пунктах опріснювачів.

При цьому Рюмшин не уточнив конкретних термінів вирішення проблеми забезпечення якісною питною водою жителів цих районів півострова.

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. На півострові склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

У листопаді 2016 року Центр повідомляв, що в Криму продовжують стрімко міліти штучні самонаповнювані водосховища, що ставить під сумнів подальше водопостачання жителів півострова.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.