Санкції завдають шкоди енергетиці РФ і блокують модернізацію її ВПК – Горбулін

Влада

Санкції, введені проти Росії США, Євросоюзом і Україною роблять серйозний негативний вплив на економіку РФ, який посилюється через її технологічне відставання від країн Заходу. Зокрема, обмежувальні заходи завдають шкоди енергетиці і блокують модернізацію російського ВПК.

Про це пише директор Інституту стратегічних досліджень НАНУ, радник президента України Володимир Горбулін у виданні ZN.UA, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначає, що нові санкції США будуть вести до поступового колапсу сучасної російської економічної моделі, перш за все тому, що вони завдають серйозної шкоди енергетичного сектору РФ. Російські компанії не зможуть заручитися підтримкою американських партнерів у великих нафтогазових проектах і отримати доступ до «довгих грошей» інвесторів з США.

«Топ-10 найбільших російських платників податків виглядає наступним чином: «Роснефть»,«Газпром», «Лукойл», «Сургутнефтегаз», «Сбербанк России», «Татнефть», РЖД, «Росатом», «Башнефть», «Славнефть». З них лише дві компанії – «Сбербанк России» і РЖД – не мають прямого відношення до нафти і газу. Втім, досить умовно», – вказує Горбулін.

У свою чергу, додав він, розрив Україною співпраці з РФ у сфері військово-промислового комплексу блокує технічну модернізацію російської «оборонки».

«Росії до цих пір так і не вдалося налагодити у себе виробництво як мінімум 185 унікальних деталей і компонентів, вироблених українськими підприємствами … За найбільш обережними оцінками, майже 30% компонентів, що поставляються українським ВПК, є унікальними, і поки Росія не змогла знайти їм заміну … Абстрактні 30% насправді є цілком конкретним 51% всіх російських міжконтинентальних балістичних ракет, що несуть 82% всіх ядерних боєголовок, що знаходяться на озброєнні ЗС РФ. «Південмаш», харківський «Хартрон», «Космотранс», київські «Арсенал» і «Артем», запорізький «Мотор Січ» – це системи пошуку і наведення російських ракет класу «повітря-повітря», комплекси наведення для бомбометання МіГ і Су, майже вся гідравліка російських ВПС, двигуни для всіх російських бойових вертольотів і багато іншого», – уточнює експерт.

Він також зазначив, що технологічне відставання і несамостійність Росії помітні не тільки в сфері ВПК, а й в інших сферах, що продемонстрував скандал з турбінами Siemens, які РФ довелося завозити в окупований Крим за «сірими» схемами.