Турпотік з з Росії до Криму скоротився на 20% – експерт

За оцінками експертів в галузі турбізнесу, в поточному році кількість російських туристів, які відпочили в анексованому Криму, знизилася не мнеш ніж на 20%, тоді як представники кримської «влади» оцінюють це зниження лише в 6-7%.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс.

«В районі 6-7% менше туристів в порівнянні з минулим роком, але для Криму це абсолютно не страшно», – заявив «голова комітету Держради Криму з санаторно-курортного комплексу і туризму» Олексій Черняк.

Однак експерти в галузі турбізнесу називають інші цифри падіння турпотоку до Криму.

«Влада, на жаль, рахує транспортний потік, а не туристичний. Ми вважаємо, що відсотків на 20, як мінімум, в цьому році туристичний проток в Криму просів», – заявив голова правління кримського регіонального відділення Російського союзу туріндустрії Борис Зелінський.

Він назвав чотири причини такого зниження: відкриття Туреччини для російських відпочиваючих, зміцнення рубля – «закордон в рублях подешевшав в порівнянні з минулим роком» (навесні 2017 року під час раннього бронювання курс був до 54 рублів за долар, 60 рублів – за євро, тоді як рік тому за долар давали під 70 рублів, за євро – більше 80 рублів), аномально холодні травень і початок червня в Криму і дорогі аваібілети на півострів.

Зелінський також повідомив про нову тенденцію курортного сезону 2017 року Криму: більше туристів пішло в приватний сектор, оскільки собівартість койко-місця в «тіньовому» секторі значно нижче, ніж в офіційному.

Нагадаємо, в червні російські туроператори відзначали, що на початку курортного сезону туристичний потік з Росії в окупований Крим впав майже на 40%. Вони скаржились на високі ціни і низький рівень сервісу на півострові, в результаті чого російські туристи вибирають прямих конкурентів – Туреччину.