МЗС направив Болгарії ноту протесту в зв’язку з розгорнутим прапором «ДНР» на горі Шипка

Влада

Український МЗС направив МЗС Болгарії ноту протесту в зв’язку з розгорнутим прапором так званої «ДНР» в ході офіційних урочистостей з нагоди 140-річчя битви за гору Шипка, в якій зажадав проведення розслідування інциденту компетентними органами.

Про це повідомила радник посольства України в Болгарії Анна Тертична телеканалу «112 Україна», передає Центр журналістських розслідувань.

«Посольство України розглядає це як грубу провокацію, яку зробили проросійські прихильники в Болгарії, і вживає заходів дипломатичного реагування», – сказала Тертична.

Вона зазначила, що в болгарському зовнішньополітичному відомстві підтвердили свою прихильність до територіальної цілісності України, а сам прапор «ДНР» не використовувався в офіційній церемонії. У МЗС Болгарії також вважають невизнану «республіку» символом порушення правових норм, загрози миру і безпеки в Європі.

«Тому посольство направило ноту в МЗС з вимогою провести розслідування з боку компетентних органів в Болгарії. Ми сподіваємося, що будемо співпрацювати з болгарською стороною для того, щоб зупинити і не допустити підтримки тероризму», – заявила Тертична.

26 серпня в Болгарії на вершині гори Шипка проходили урочисті заходи з нагоди 140-річчя між російськими і турецькими військами. При цьому в ході урочистостей група людей серед глядачів розгорнула прапор «ДНР». Церемонія транслювалася в прямому ефірі болгарського національного телебачення БНТ.

Як повідомлялось, в липні 2017 року Національний болгарський телеканал bTV приніс офіційні вибачення за публікацію у своєму ефірі карти України без окупованого Росією Криму.