Прокуратура АРК розслідує 29 проваджень про вбитих і зниклих людей в Криму

Новини

Прокуратура АРК в даний час розслідує близько 150 кримінальних проваджень, пов’язаних з порушенням прав і свобод громадян в окупованому Росією Криму. 29 з них стосуються 38 осіб, які були вбиті і зникли безвісти на півострові.

Про це повідомив на прес-конференції в Києві начальник відділу нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та запобігання корупції прокуратури автономії Максим Прокопів, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Крім того, з цих правопорушень охоплено 29 кримінальних проваджень по 38 особам, які вважаються убитими або безвісти зниклими», – сказав Прокопів.

Він зазначив, що розслідування цих проваджень ускладнюється тим, що у слідчих немає можливості вести слідчі дії на окупованій території.

У свою чергу, координатор громадської організації КримSOS Таміла Ташева повідомила на прес-конференції, що за даними правозахисників, з початку окупації Росією Криму 44 людини зазнали насильницького зникнення на півострові.

«На даний момент 18 насильницьких зникнень на території Криму. Більшість з них (зниклих) є кримськими татарами. За весь час з початку окупації Криму було 44 випадки насильницьких зникнень», – сказала Ташева.

За даними КримSOS, 17 осіб згодом були звільнені, 6 знайдені мертвими, 2 людини були виявлені в місцях позбавлення волі і пізніше засуджені за політично вмотивованими справами. Ще 18 осіб вважаються зниклими без вести.

Ташева зазначила, що найбільша кількість випадків насильницького зникнення людей фіксували в березні-травні 2014 року, найчастіше піддавалися цьому кримські татари.

«Ми вважаємо, що насильницькими зникненнями є факти, коли до них мають відношення або державні органи влади, або підконтрольні їм актори. Якщо говорити про Крим, то можна говорити про «кримську самооборону», так званих «кримських дружинників», – пояснила вона.

При цьому координатор організації додала, що в 2015 році Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про насильницькі зникнення, тому Україна зобов’язана розслідувати такі факти.

Нагадаємо, в червні 2017 року прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, що здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні виробництва за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).