Порошенко підписав указ про введення фіксації біометричних даних іноземців на кордоні

Новини
Фото: trud.ru

Президент Петро Порошенко підписав указ про введення системи фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства на українському кордоні, яка почне функціонувати з 1 січня 2018 року.

Своїм указом президент ввів в дію рішення РНБО України України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби глави держави.

«З метою забезпечення національної безпеки, посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів України у місячний строк забезпечити здійснення за участю Служби безпеки України комплексних заходів щодо посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України», – йдеться в повідомленні.

Кабміну доручено також вжити заходів щодо удосконалення законодавства стосовно порядку реєстрації місця проживання/перебування на території України іноземців, у тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства, які походять з держав міграційного ризику або в’їхали в Україну з території таких держав.

Згідно з указом уряд має оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести в нього Російську Федерацію.

Уряд також має опрацювати у двомісячний строк питання щодо механізму та етапності запровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями та особами без громадянства щодо в’їзду в Україну; здійснення в’їзду в Україну та виїзду з України іноземцями, в тому числі громадянами РФ, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій.

Указом також встановлено тримісячний термін для вжиття заходів щодо створення в установленому порядку і забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг поблизу місць розташування контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

Крім того, Уряд повинен забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та у контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

Нагадаємо, 10 липня 2017 року на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко повідомив про введення біометричного контролю для іноземних громадян, які перетинають український кордон. За словами глави держави, необхідний для впровадження нововведень пакет нормативно-правових документів вже підготовлений.

Секретар РНБО Олександр Турчинов, в свою чергу, анонсував впровадження механізму попередньої реєстрації громадян РФ, які планують в’їхати в Україну, зняття біометричних даних на кордоні, реєстрацію росіян в Україні за місцем їх тимчасового перебування, а також їх пересування по країні.