Біометричний контроль при перетині українського кордону введуть для всіх – Порошенко

Новини

В Україні запровадять біометричний контроль при перетині кордону для всіх громадян.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки та оборони, передає Центр журналістських розслідувань.

«Йдеться про посилення контролю за в’їздом та виїздом і перебуванням громадян інших держав на території України – ми запроваджуємо біометричний контроль для усіх громадян, які перетинають український кордон», — сказав голова держави.

За його словами, зняття біометричних даних (включаючи відбитки пальців, цифрову фотографію) необхідне для «посилення можливостей боротьби з тероризмом».

В першу чергу, новий режим контролю стосуватиметься громадян Росії, заявив серкретар РНБО Олександр Турчинов.

Порошенко зауважив, що доручення щодо підготовки відповідних проектів документів виконані. А необхідні кошти Державній прикордонній службі мають бути виділені для того, щоб вона мала можливість технічно забезпечити виконання цього рішення.

Також він закликав міністра внутрішніх справ Арсена Авакова взяти виконання рішення під особистий контроль, для того щоб на всіх основних пунктах перетину кордону прикордонники були забезпечені необхідним обладнанням для фіксації біометричних даних.

Нагадаємо, 24 червня Турчинов закликав встановити пропуск для росіян тільки за біометричними паспортами. Також він заявив, що візовий режим з Росією потрібно запровадити якомога швидше.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що МЗС готове реалізувати візовий режим з РФ у разі такого рішення. Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що юридичні механізми для візового режиму з Росією готові.