Правозахисники закликали Раду і Порошенка не допустити наступ на громадські організації

Новини

Українські правозахисники закликали Верховну Раду України не приймати запропоновані президентом Петром Порошенко законопроекти, що, за їхніми словами, передбачають наступ на громадські організації.

Про це йдеться у спільному зверненні громадських організацій, розміщеному на сайті Кримської правозахисної групи, передає Центр журналістських розслідувань.

«На початку липня 2017 року парламенті були зареєстровані президентські законопроекти №6674 і №6675, розроблені ніби на заміну скандальним змін до антикорупційного законодавства, які зобов’язують антикорупційних активістів подавати щорічні електронні декларації про особисті активи і майно. Фактично, пропонується скасування е-декларування для громадських антикорупційних активістів в обмін на введення додаткової податкової звітності для організацій і фізичних осіб-підприємців, а також підприємств, установ і організацій, які надають їм послуги», – говориться в заяві громадських об’єднань.

Під заявою, зокрема, підписалися Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, проект «Без кордонів», ГО Центр «Соціальна дія» , євромайдан SOS, Кримська правозахисна група та ін.

Правозахисники заявляють, що така ініціатива має «підкреслено каральний» характер і є введенням інструменту для вибіркового тиску на нелояльні до влади громадські організації.

«Ми розцінюємо таку ініціативу президента України як непропорційне втручання в діяльність громадських організацій. Такі кроки уподібнюють України репресивним режимам: Росії, Казахстану, Азербайджану, Туркменістану», – йдеться в заяві.

Напередодні ці законопроекти розкритикували в міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch. У своєму експертному аналізі законопроектів 6674 і 6675 Міжнародний центр законодавства некомерційного сектора (ICNL) зазначив, що «ні в одній з європейських країн немає такої обтяжуючої звітності по всім громадським організаціям, як це пропонується в українських законопроектах».