Організаторів прориву кордону притягнуть до кримінальної відповідальності – Луценко

Новини
Прорив кордону прихильниками Саакашвілі в прикордонному пункті «Шегині» Фото: dpsu.gov.ua

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що організатори та учасники незаконного прориву кордону в пункті пропуску «Шегині» в Львівській області, в результаті якого позбавлений громадянства України лідер партії «Рух Нових сил», екс-глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі зміг потрапити на українську територію, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Поліція Львівщини відкрила кримінальне провадження.

Про це Генпрокурор повідомив на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами або діями. Це буде зроблено», – написав Луценко.

Він додав, що буде дана оцінка і діям владних інститутів в ході подій, які відбулися в пункті пропуску при прориві кордону.

Луценко також засудив дії Саакашвілі і його прихильників і нагадав про право екс-президента Грузії оскаржити позбавлення його українського громадянства в судовому порядку.

«Єдиний шлях вирішення спорів про законність дій влади стосовно громадянина – суд. Саме так (Бідзіна – ред.) Іванішвілі повернув собі паспорт, який йому свого часу скасував Саакашвілі», – підкреслив Генпрокурор.

За інформацією Держприкордонслужби України, при масовому прориві кордону в пункті пропуску «Шегині» та виниклої бійки з правоохоронцями постраждали 12 бійців Нацполіціі і 5 прикордонників.

«Близько 20:00 (10 вересня – ред.) група агресивно налаштованих осіб з боку в`їздного шлагбауму у пункті пропуску «Шегині» зчинила бійку з представниками Національної поліції та Держприкордонслужби, вдерлася до пункту пропуску, порушила державний кордон України та сприяла незаконному порушенню державного кордону групою осіб серед яких були в т.ч. і Міхаїл Саакашвілі, і Народні депутати України. Під час інциденту 12 бійців Національної поліції та 5 Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження», – йдеться в повідомленні.

Попередньо в діях організаторів масових заворушень на кордоні вбачаються ознаки порушення ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ст.348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) Кримінального кодексу України.

Адміністрація Держприкордонслужби звернулася до всіх осіб, які незаконно порушили державний кордон України, прибути в пункт пропуску «Шегині» для оформлення факту законності перетину кордону.

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян пояснив чому до учасників прориву кордону не були застосовані силових засоби з метою протидії правопорушенню.

«Чому прикордонники не використовували зброю? Відповідаю: прикордонники отримали наказ не застосовувати зброю та засоби фізичного впливу, адже проходила «мирна акція»», – написав Слободянна своїй сторінці в Facebook.

Поліція Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом прориву кордону Михайлом Саакашвілі і його прихильниками.«11 вересня, поліція Львівщини за фактом подій поблизу пункту пропуску на українсько-польському кордоні «Шегині» внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України», – повідомляє прес-служба Національної поліції.

За вчинення цього кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину.

Як повідомлялось, ввечері 10 вересня лідер партії «Рух Нових сил», колишній глава Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії Саакашвілі, якого Петро Порошенко позбавив громадянства України, перетнув українсько-польський кордон без документів. Численна група його прихильників, прорвавши оточення прикордонників і поліцейських, буквально внесла його на українську територію.