У Криму «суд» засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії

Новини
Ахтем Чийгоз Фото: 15minut.org

В окупованому Криму в понеділок, 11 вересня, так званий «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму РФ. 

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні російський суд в Криму визнав Ахтема Чийгоза громадянином України і виписав йому 8 років колонії», – написав Полозов.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.

29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 

Правозахисники вважають «справу 26 лютого» юридично не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки проукраїнські  активісти.