Захист оскаржить вирок Ахтему Чийгозу – Полозов

Новини
Адвокат Николай Полозов Фото: Facebook Ayshe Umerova

Захист оскаржить вирок, винесений 11 вересня так званим «Верховним судом Криму» заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгоз, і разом з урядом України буде боротися за його звільнення.

Про це заявив адвокат Микола Полозов співвітчизникам Чійгоза і всім небайдужим кримчанам, які прийшли його підтримати до будівлі «суду», передає Центр журналістських розслідувань.

«Незалежно від того, що сьогодні виніс російський суд, ми продовжуємо нашу боротьбу. У будь-якому випадку вирок буде оскаржений. Істотний факт – російський суд не наважився визнати Ахтема Чийгоза громадянином Росії. Він залишається громадянином України, тому крім необхідних дій, спрямованих на оскарження винесеного вироку, ми будемо докладати зусиль, пов’язанихспільно з урядом України щодо звільнення громадянина України Ахтема Чийгоза», – сказав Полозов.

«Те, що сьогодні було – це чергова ілюстрація того ганьби, яку російська окупаційна влада в Криму намагається поширити скрізь, куди дотягується. Але це не зломить кримськотатарський народ, це не зломить Ахтема Чийгоза. Ми будемо боротися до перемоги, до його звільнення», – додав він.

Адвокат назвав передбачуваним вирок, який виніс «суд» Ахтему Чийгозу, незважаючи на те, що він «абсолютно не винен в тому, що йому інкримінують».

«Ніяких масових заворушень він не організовував і судовий процес це переконливо довів, російській владиівсе одно необхідно було вказати на біле – чорне. Вирок Ахтему Чийгозу є безумовно продовженням репресивної, нелюдської, жорстокої політики російської влади по відношенню насамперед до кримських татар, які проживають у себе на Батьківщині – тимчасово окупованому Криму», – підкреслив Полозов.

Він звернув увагу на те, що «суд» засудив Чийгоза до максимального покарання, яке було можливо за висунутими йому обвинуваченням російських обвинувачів – 8 років позбавлення волі, хоча події 26 лютого 2014 року відбувалися на території України, що не оскаржувалися ніким на той момент.

«В ході судового слідства ми детально розбирали обставини цього дня, коли кримські татари вийшли на мирний мітинг на підтримку територіальної цілісності України відповідно до закону. І в цей же день проросійськи налаштовані громадяни України на чолі з Сергієм Аксьоновим, Володимиром Константиновим привели своїх бойовиків: так званих «ополченців», козаків. Було встановлено, що в зіткненнях брали участь і співробітники приватної військової компанії на стороні проросійськи налаштованих громадян. Аксьонов в ході судового слідства зізнався, що заздалегідь готувався до зіткнень. Ним була закуплена амуніція, бронежилети. Фактично на Ахтема Чийгоза поклали всю відповідальність, яку повинні були понести зрадники Батьківщини і зрадники, які опинилися зараз у владі», – заявив Полозов.

За його словами, вирок, який російський суд виніс Чийгоз – це вирок всьому кримськотатарському народу.

«Кожен з вас отримав сьогодні 8 років, це треба розуміти. Але кримськотатарський народ вистоїть і Ахтем Чийгоз вистоїть. Він не зломлений. Спроба якимось чином його зломити, залякати, підкупити – все провалилося. Він залишився вірним своєму народові і разом зі своїм народом буде боротися за свободу», – зазначив Полозов.

Як повідомлялось, 11 вересня в окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загаольного режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму РФ.