У Криму на допиті в «суді» Ільмі Умеров не визнав провину в сепаратизмі

Новини
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров Фото: Facebook Ayshe Umerova

В окупованому Криму в середу, 13 вересня, на допиті в «Сімферопольському районному суді» заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, якого звинувачують в «закликах до порушення територіальної цілісності РФ», не визнав провини.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реаліі.

У своєму виступі Умеров заявив, що не визнає провини і висловив думку, що його переслідують не за конкретне висловлювання, а в цілому за його позицію, якої він дотримується до цих пір.

Відповідаючи на запитання адвокатів, Ільмі Умеров звернув увагу на те, що справу проти нього порушили на підставі двох фраз, вирваних з контексту і невірно перекладених, з додаванням слів, яких він не говорив.

«Мова в тому питанні йшла про міжнародні організації і те, що зараз їх вплив на Крим не поширюється. І я говорив про те, що якби санкції були посилені, то Росія прийняла б рішення піти з Криму і Донбасу, і тільки тоді їх вплив на територію Криму міг би бути відновлений», – сказав Умеров, підкресливши, що в його промові не було ніяких закликів.

На його думку, справа проти нього порушили не за конкретні висловлювання в інтерв’ю, а в цілому за його позицію, яку він «ніколи не приховував».

«Я не визнаю результатів так званого «референдуму» в березні 2014 року, не визнаю юрисдикцію Росії в Криму», – сказав заступник голови Меджлісу.

Відповідаючи на питання «прокурора», Умеров відзначив, що «ще в березні 2014 року говорив, що все, що відбувається, – це окупація, анексія, референдум проходив під дулами автоматів. Все, що відбувалося потім, вважаю нелегітимним. І від цієї позиції не відмовляюся і зараз».

В ході допиту Умеров також звернув увагу на тиск на його адвокатів і фальсифікації в судовому процесі проти нього.

Наступне судове засідання відбудеться 19 вересня в 11:30.

Як повідомлялося, 7 червня 2017 року в Криму «Сімферопольський районний суд» почав розглядсправи за обвинуваченням заступника голови Меджлісу кримскотатрского народу Ільмі Умерова в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ».

ФСБ пред’явила Умерову звинувачення за ч.2 ст. 280.1 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ) за висловлювання в інтерв’ю про невизнання анексії Криму Росією.