Миротворча місія ООН посприяє відновленню цілісності України – Держдеп США

Новини
Фото: Reuters

Введення миротворчої місії ООН на Донбас захистить українських громадян від збройного насильства і посприяє відновленню суверенітету і територіальної цілісності України. При цьому мандат миротворців повинен поширюватися на всю окуповану проросійським бойовиками територію.

Про це заявила на брифінгу в середу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Хізер Нойерт, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Ми розглядаємо це (миротворчу місію ООН – ред.) як можливість для захисту українських громадян незалежно від їх національної приналежності і національності», – сказала Нойерт.

Вона додала, що це рішення здатне посприяти відновленню суверенітету і територіальної цілісності України. У той же час, спікер Держдепу підкреслила, що мандат місії повинен поширюватися на всю територію, що знаходиться під контролем проросійських бойовиків.

«Такі сили повинні мати широкий мандат для забезпечення миру і безпеки на всій окупованій території України, аж до кордону з Росією, щоб уникнути поглиблення або узаконення розколу всередині України», – заявила Нойерт, зазначивши, що і інші країни, зокрема Німеччина, погоджуються з цією позицією США.

Вона підкреслила, що Вашингтон підтримує зусилля країн Нормандського формату по імплементації Мінських домовленостей. Нойерт нагадала, що спецпредставник Держдепу США Курт Волкер докладає безпосередні зусилля на цьому напрямі. Мета цих дій спрямована на відновлення територіальної цілісності України, а також захист українців незалежно від їх релігії або мови, якою вони розмовляють.

При цьому представник Держдепу вказала на необхідність виконання спочатку вимог Мінських домовленостей з безпеки на Донбасі.

«Важливо, перш за все, забезпечити умови безпеки, і ми вкотре закликаємо Росію ввести реальний і стабільний режим припинення вогню», – заявила Нойерт.

Вона також наголосила на необхідності відведення важкого озброєння і надання доступу спостерігачам до всієї території Донбасу, аж до міжнародного кордону з РФ.