Україна наклала 2,7 млрд грн штрафів на російські авіакомпанії за незаконні польоти до Криму

Новини
Авиалайнер Airbus A319-111 (VQ-BAV) авиакомпании Аэрофлот/Россия. Фото: planefinder

Державна авіаційна служба (Державіаслужба) України наклала на російські авіакомпаній 20 тисяч штрафів на 2,7 млрд грн за польоти в окупований Крим.

Таку інформацію надали в Державіаслужбі у відповідь на запит агентства “Інтерфакс-Україна”, передає Центр журналістських розслідувань.

У відомстві нагадали, що указом президента України від 16 вересня 2015 року введено в дію рішення РНБО про застосування персональних санкцій до юридичних осіб, зокрема, до авіакомпаній Російської Федерації.

За даними Державіаслужби таких порушників-авіакомпаній РФ налічується більше 40, серед них, зокрема, “Аерофлот”, “Вім авіа”, “Газпром авіа”, “Ред Вінгс”, “Росія”, “Алроса”, “Уральські авіалінії”, “Ямал”, “Ютейр”, “Трансаеро”, “224 авіазагін”, “Когалимавіа” “Сокіл”, “Барс Аеро” та ін.

Санкції до порушників застосовані у вигляді штрафу за кожне порушення в розмірі 8 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (136 тис. грн).

Факти правопорушень фіксуються на підставі даних автоматизованої системи управління повітряним рухом Aircon 2100.

Станом на 15 вересня 2017 року через зазначеної суми в 2,7 млрд грн жодна штрафна санкція була оплачена.

Нагадаємо, після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. Аеропорти Криму були закриті рішенням уряду України. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.

Будь-які польоти до Криму є порушенням законів України і міжнародних правил, тому авіакомпанії можуть бути піддані міжнародним санкціям з боку України і Міжнародної організації цивільної авіації.

Зараз польоти в анексувати Крим здійснюють лише російські авіакомпанії.