У Севастополі російські силовики проводять рейди по квартирах сімей українських військових

Новини

В окупованому Севастополі увечері в понеділок, 18 вересня, співробітники російської поліції в супроводі людей у ​​штатському відвідали всі квартири в будинку №17 по провулку Новікова в Балаклаві, в якому проживають сім’ї військовослужбовців ВМС України та військові пенсіонери.

Про це повідомили дружини українських офіцерів, які не змінили присяги і зараз проходять службу на материковій частині України, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

За їхніми словами, напередодні близько 19 години двоє співробітників російської поліції і ще двоє в осіб у цивільному обійшли всі квартири будинку і провели бесіди з мешканцями. Зокрема, силовики запитували у людей, чи знають вони, що проживають в службовому житлі, цікавилися, скільки людина проживає в квартирі і де зараз знаходиться глава сімейства.

Поліцейські пред’являли службові посвідчення, але про причини перевірки не повідомляли. У мешканців вимагали паспорти і перевіряли реєстрацію. Також поліцейські детально розпитували про сусідів: хто проживає, хто виїхав і де зараз знаходиться.

Співробітники в цивільному в бесідах не брали участь і не представлялися.

За словами мешканців, раніше вже була спроба виселити одну з сімей з службової квартири, але права на житло вдалося відстояти в суді.

40-квартирний будинок №17 по провулку Новікова в Балаклаві був побудований для ВМС України і зданий в експлуатацію в кінці 2003 року. У ньому в службових квартирах проживають сім’ї українських військовослужбовців і сім’ї військових пенсіонерів.

Будинок знаходився на балансі ВМС України. Частина квартир була приватизована до 2014 року. Після анексії Криму Росією будинок передали на баланс Міністерства оборони Росії. Зараз проживають в ньому громадяни не мають можливості приватизувати службове житло, оскільки це не передбачено російськими законами.

Раніше юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко повідомив, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права незаконно відбирає квартири українських військовослужбовців, які передислокувались на материкову Україну, і заселяє в них російських силовиків.