У Сирії вбитий російський генерал, який командував бойовиками на Донбасі

Новини
Російський генерал Валерій Асапов Фото: astv.ru

У Сирії в результаті мінометного обстрілу було вбито російського генерал-лейтенанта Валерія Асапова, який в 2016 році командував 1 армійським корпусом Збройних сил РФ, що діє на території так званої «ДНР» на Донбасі.

За інформацією Міноборони Росії, Асапов, який очолював групу російських військових радників в Сирії, загинув в ході операції зі звільнення сирійського міста Дейр-ез-Зор, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс.

«В результаті раптового мінометного обстрілу бойовиків ІГІЛ генерал-лейтенант Валерій Асапов отримав смертельне поранення від розриву міни», – йдеться в повідомленні.

Як вказується, «старший групи російських військових радників генерал-лейтенант Асапов перебував на командному пункті сирійських військ, надаючи допомогу сирійським командирам в управлінні операцією зі звільнення міста Дейр-ез-Зор».

Російське військове відомство також повідомляє, що загиблий генерал представлений командуванням «до високої державної нагороди посмертно».

Раніше про загибель Асапова повідомило радіо «Говорит Москва» з посиланням на джерела в штабі 5-ї армії, заступником командувача якої був генерал. За словами співрозмовника видання, разом з Асаповим під час обстрілу було вбито ще двох російських полковників, проте в повідомленні Міноборони РФ про них нічого не повідомляється.

З початку 2014 року по липень 2015 року Асапов командував 68-м армійським корпусом ВС РФ, потім обійняв посаду заступника командувача 5-ї Червонопрапорної армії Східного військового округу Росії.

За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, в лютому 2016 року Росія направила генерал-майора Валерія Асапова і генерал-майора Євгена Никифорова на Донбас для зміцнення боєздатності так званих «ДНР» і «ЛНР». Асапов був призначений командувачем 1-го армійського корпусу ЗС РФ, що дислокується в «ДНР».

За даними центру «Миротворець», Асапов командував 1 АК під ім’ям Примакова Валерія Григоровича.

Нагадаємо, на початку вересня Міноборони РФ заявило, що в Сирії загинули ще двоє російських військовослужбовців-контрактників.

Тільки за офіційними даними, за 2017 рік у Сирії загинуло щонайменше 12 російських військових, разом з нинішніми двома, а з початку військової кампанії Москви в цій країні – не менше 34.

За даними агентства Reuters, російська офіційна статистика занижена мінімум в чотири рази, і з початку 2017 року в Сирії загинули не менше 40 російських військовослужбовців і бійців приватних військових компаній разом: 21 боєць приватних компаній, яких в Москві взагалі не вважають, 17 кадрових військовослужбовців та ще двоє, статус яких не встановлено; ці дані були оприлюднені напередодні і не враховують ще кількох втрат за останні тижні.