МЗС України закликав міжнародних партнерів вимагати від РФ негайно звільнити Умерова

Новини

МЗС України висловив рішучий протест у зв’язку з незаконним вироком, винесеним «судом» окупованого Криму заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову, і закликав міжнародних партнерів вимагати від Росії негайного його звільнення.

Як передає Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з черговим злочинним, незаконним та політично вмотивованим вироком кремлівської окупаційної влади та засудження одного з лідерів кримськотатарського національного руху, заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення. Особливо цинічним вирок Умерову виглядає, враховуючи його вік та стан його здоров’я. Відсутність належної медичної допомоги, очікувана в умовах реального ув’язнення, може мати катастрофічні для нього наслідки», – вказується в документі.

Як вказали в МЗС, незважаючи на міжнародний тиск, РФ продовжує «свою ганебну політику тиску на незалежних лідерів окупованого Криму, у т.ч. кримських татар, з метою залякування всієї проукраїнської спільноти півострова».

У відомстві підкреслили, що російські окупанти йдуть не тільки на явні порушення основоположних прав і свобод людини, а й відверто ігнорують резолюцію Генасамблеї ООН від 19 грудня 2016 р. «Ситуація з правами людини в АР Крим і м.Севастополь (Україна) та наказ Міжнародного суду ООН щодо застосування запобіжних заходів у рамках позову України проти РФ стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації..

«МЗС України закликає міжнародних партнерів України надати відповідну оцінку цьому незаконному та політично мотивованому рішенню та вимагати від Росії негайного звільнення Ільмі Умерова. Лише чітка міжнародна політична солідарність, посилена економічними санкціями, здатна протистояти злочинній і агресивній політиці Кремля та зупинити цілковите знищення основоположних свобод та прав людини на території тимчасово окупованого Кримського півострова», – наголошується в заяві.

Як повідомлялось 27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Захист оскаржить рішення «Сімферопольського районного суду», який засудив Ульмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що з огляду на стан здоров’я заступника Ільмі Умерова, рішенням окупаційного російського «суду», Росія і її президент Володимир Путін фактично засудили його до смерті.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів України посилити тиск на РФ через «ганебний» вирок, винесений «судом» окупованого Криму Ільмі Умерову.