США посилюють секторальні санкції проти РФ через агресію проти України

Новини
Фото: Коллаж © Ridus.ru

Міністерство фінансів США оголосило про подальше посилення санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України.

Як вказали в Мінфіні, строгі обмеження будуть введені з 28 листопада на умови фінансування російських компаній, що знаходяться під санкціями з боку американських юридичних або фізичних осіб, а також з території США, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

Так, для подсанкційних російських енергетичних компаній термін, на який їм можуть бути надані кредити, скоротиться до 60 днів з нинішніх 90, а для фінансових компаній – до 14 днів з нинішніх 30.

Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Як повідомляє агентство AFP, під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Зовнішекономбанк», «Росексімбанком» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».

При цьому, йдеться в оновлених директивах Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, однією з підстав для посилення обмежень є нещодавно ухвалений закон про санкції щодо Росії, відомий як «Протистояння впливу Росії в Європі і Євразії» (Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act of 2017, або скорочено CRIEEA). Цей акт став частиною більш широкого законодавчого пакета, що запровадив санкції також проти Ірану і Північної Кореї.

Як повідомлялось, 2 августа 2017 року американський президент Дональд Трамп підписав закон про нові санкції США проти Росії, Північної Кореї та Ірану. Новий закон, ухвалений переважною більшістю в палаті представників і Сенаті, посилює санкції щодо Росії і дає Конгресу США право блокувати рішення президента про їх скасування.