МЗС України вважає нелегітимним «референдум» про незалежність Каталонії

Новини

У Міністерстві закордонних справ України вважають нелегітимним «референдум» про незалежність Каталонії.

Про це йдеться у відповіді прес-секретаря МЗС України Мар’яни Беци на запит агентства «Інтерфакс-Україна», передає Центр журналістських розслідувань.

«Україна вважає нелегітимним проведений каталонської владою 1 жовтня 2017 поточного року референдум, заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави», – йдеться у відповіді Беци.

За її словами, Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в країні.

«Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії в світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом – до членства в НАТО і ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичному житті», – зазначила Беца.

Вона також додала, що Україна виступає за безумовне повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів.

1 жовтня в іспанському регіоні Каталонія на тлі зіткнень і блокування ділянок поліцією відбувся заборонений Мадридом «референдум» про незалежність, який також назвали незаконним і Європейському союзі. За даними регіональних влад Каталонії, близько 90% тих, хто проголосував висловилися за незалежність від Іспанії.